[玩命]同煩鳩港女老母去七日東京

410 回覆
2828 Like 22 Dislike
講明先,我唔係唔愛我老母
只係有時真係頂唔順佢啲思想同行為
所以希望有個位畀我分享吓咁
講返少少背景先,家母係個支持高鐵同愛國愛黨嘅中年婦女(你明係邊種啦
自從上次同親戚去過大阪之後就心思思想去多次日本
但自己又唔識英文又唔想跟團啦
咁就想我帶佢去,自己就成程unun腳啦
咁我之前都無同佢去過旅行嘅,本身諗住一家四口去啦
點知另外兩個唔去,咁我就要自己一個單拖啦
本身都唔係咁想去,感覺上阿仔帶老母感覺上唔係咁方便
但念在咁耐都無同佢去過旅行,盡吓孝道啦
點知係旅程未開程之前佢已經不斷煩我

家母
有一日
我想問浸溫泉係咪要著泳衣架?
日本浸溫泉要全裸架,毛巾都唔可以圍係身
吓?咁咪畀人睇蝕哂?
男女分開架
咁我諗吓先
第二日
你呃我啊?
咩啊?
我尋晚睇森美個節目,啲女仔都包條毛巾浸落去啦
(個一刻我呆左三秒,已經唔知畀咩反應
咁你而家拍電視做主持人咩?
(佢口噏噏咁走咗
---------------------------------------------------
啦!我唔食海鮮嗰啲架!
得啦得啦
仲有個啲咩爛鬼shabu shabu啊我都唔食架
咁你有啲咩想食架
唔知喎
拉麵?文字燒?甜品?燒肉?
有乜好食啊個啲
咁你不如去到食吉野家算啦
唉!所以幾時都係中國菜好!
(咁你成程去食中華料理算啦屌
---------------------------------------------------
之後斷斷續續都有啲瑣碎事煩住我咁,但已經唔係好記得
直至今日去機場開始又嫌要轉好多轉車
自己漏咗啲嘢又話係因為我催佢咁,不過我都忍
但我知道佢無咁快收手
今日架機一落到日本,佢已經開始發揮佢作為種族主義者嘅本色
佢對住機場啲外藉工人話
「嘩!估唔到日本都有咁多外勞喎!」
去到入境嗰到第一件事問我嘅就係
「又話啲日本人好細粒嘅?個個都高個我咁嘅」
之後我地座NEX出市區,佢無啦啦帶口罩
咁我就好奇啦因為佢坐飛機個陣都無帶
佢就用一個和藹可親嘅微笑住指一指前面
係一個黑人(而個黑人係無味囉
RACISTTTTTT!
而家我仲座緊NEX,食緊七仔飯糰
佢話我點解唔買多過畀佢
我入閘之前問咗你餓唔餓架喎?你話唔餓嘅?
咁我而家上咗車覺得餓啊嘛
我已經幻想唔到我呢幾日仲要聽多幾多次呢啲令我反白眼嘅說話
我想好好享受呢個旅程
帶老母去靖國神社
屌你老母咁愛國去日本做乜撚?
帶佢番大灣區啦
就咁睇對話都feel到個種黑臉臭西格
聽到都覺得慘
老婆有得揀,老母冇得揀
你當前世欠佢今世還
巴打RIP
希望樓主之後唔會驚左去日本
如果樓豬老母受過教育/有學識嘅話 應該會打鳩佢
唔係掛 帶個咁既港女老母真係留係屋企好過
支持樓主
好撚恐怖⋯⋯
好慘 希望樓主唔會忍唔住殺左你老母

我本身都諗住盡下孝道請屋企人去日本旅行
但我阿媽又係嫌三嫌四 又唔食日本野
又係話都係中國菜最好
同過老母同親戚去日本
大家都好夾
老母仲enjoy過我
估唔到咁多人覆
話說係呢兩個鐘check in同搵嘢食入面
佢繼續說日本人好矮,同埋繼續話我唔幫佢買嘢食
同埋繼續嫌三嫌西
間房好細囉!個廁所好細囉!無抽氣扇囉!
條街好多垃圾囉!
我覺得日本啲餐廳動作好慢,間舖都好細囉!
下次唔好預我啦!
我覺得日本啲空氣好過香港
你唔好崇外啦!
嘖嘖嘖~

我覺得我應該可以定時update佢啲金句
祝你好運
加油捱埋七日佢
下次唔好預佢 但係明明佢自己話想黎
真係好撚麻煩
唔崇外又去日本
我老母都係咁 仲好鍾意影相

係入境禁區到影相 影影影 影到人地職員出黎叫佢唔好再影

有次係個館到 唔俾影相, 佢又影 影到人地行埋黎話唔影得,跟住人地行開一二邊,佢又影 叫佢唔好影,佢話人地行開左,見唔到,唔知架

不過見過有個人落機,拎住部相機,對正個空姐影相
嘖嘖嘖~
老母通常係咁,乜柒都要影一餐,幫佢影完自己都冇晒心機影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞