【都市靈異】【舊故】倒後鏡中的「她們」

495 回覆
48 Like 3 Dislike
「我果陣瞓鳩左,到我睇到個錄音已經喺第二朝凌晨五點幾。我即刻趕撚左返黎,見到阿虎.....」

「唔喺......瓜左下嘛?」我支支吾吾地問道。

「呀世侄,你到底有無聽書?頭先講過佢休養梗囉。我趕到返黎見到阿虎坐埋牆角,自己又喊又笑,痴鳩咗線啊!我同佢講咩佢都唔撚應,雙目無神,淨識自言自語,唔知發咩嗡瘋......」他搖頭說道。

「.......」我心臟怦怦亂跳。

「陳叔,你,你唔喺想同我講部車有果味嘢吧?我,我Daddy話唔科學,唔洗信既......世界邊有咁多鬼怪,嚇,嚇鬼咩?」

其實,看完那條片之後,我也覺得自己的話沒有甚麼說服力。

我心慌慌地從褲袋掏出一根煙,放到顫抖的唇邊,「刷」一聲點亮,然後吸了一口。

陳叔敲一敲屏幕,指著我那一部寶馬M3的車頭蓋。那個車頭蓋真的凹掉了,怎麼的一直都看不見?!我明明剛才還看過泊在身後的這部車,連一點花痕都沒有。

這時候,我魂不守舍地退到那部M3前面,朝車頭的位置瞥了一眼。

我被眼前的事實嚇呆了,嘴半開半合,萬寶路黏著唇上,快要掉下來。

我心頭像吊了一塊鉛,沉到了谷底,暗自詫異:「呃......真......喺凹......左,咁撚邪?」
陳叔呼了一口煙,乾咳一聲打破了寂靜的氛圍。

陳叔:「世事無奇不有......未見過又點知無呢?陳叔我後生嗰陣撈偏,接觸過呢方面既嘢,咩養鬼仔、請大聖上身、種生機都有試過。當然,你唔信都我都阻止唔到。」

陳叔:「作為過來人,又喺你老豆既老友,多口都要提世侄你一句。你部車真係唔乾淨,唔好再用。你最好問清楚部車嘅來曆。即使你點都要用,都千祈唔好夜晚揸,夜晚陰氣最盛。而且,如果世侄你成日都屌閪就要小心。陽氣不足,最易奶野......當然,陳叔建議都喺......」

陳叔最後的那幾個字沒有說出口,而是背著我那部車,用手做了個切J......不,是切割的動作。不言而喻,就是叫我索性把車劏掉,一了百了。

我站在原地猶豫了片刻,直至手上的煙燒光,燙傷手指才回過神來。

我最後還是決定先把車駛回家,之後再作決定。

始終,我當時不敢相信世界上竟然如斯有不可思議的事。即使有片為証,作為接受過高等教育的艾大畢業生,我始終不願意相信眼前這一切。

這根本就不科學。
留個正評
如是者,我婉拒了陳叔的建議,告別之後便把車駛回家。

回程的一路上沒有發生甚麼意外。不過,這一次我真的清晰到後座有人盯著我,車上的溫度驟降,像雪房一樣。我瞄也不敢瞄,只好急急腳回去再作打算。

差點忘了說,我住在銀線灣附近獨立屋,所以一向都不用租停車場,這為我省了不少停車場費。我把車泊好以後,頭也不回便跑進屋內。雖然理智告訴我這一切都不科學,但腦海仍然浮現出那個爛面女人和阿虎在車房出事的那個片段,揮之不去。
留個正評

震波絲打終於嚟
今晚出住呢到先,聽晚12點繼續出文
各位巴打絲打,有追不妨留個名支持下小弟,有咩寫得唔好或者想睇嘅隨便講
留名
膽小鬼嘅我又要驚又要睇
留名
好刺激
留名
膽小鬼嘅我又要驚又要睇

留名
好刺激

之後會再緊張啲
LM
留名

墳巴
LM

學士巴打
留名

裙腳巴打

留名
留名
天晴....
繼續留名
留名

巴打 我記得你舊故有留名
留名

胡師傅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞