【都市靈異】【舊故】倒後鏡中的「她們」

495 回覆
48 Like 3 Dislike
文呢

絲打

小弟尋晚無返屋企
今晚會出多啲補數
Live了

仲唔請個法師驅鬼

法師好快出場

好睇
等睇今晚嘅文
真係出多啲至好
文呢!

李醫生 準備入後台補妝
寫緊異能故 你佔唔少戲份

我仲擔心緊會唔會每次都係醉住出場
鳩噏兩句就收工

恭喜dr lee
btw我今次真係客串啦 作為毒男後輩
喺毒男前傳 應該好少戲份
喺開頭結尾出現下就好滿足

好難講

小弟一陣覆各位
返屋企做一做埋返工啲report

今晚九點半開始出文
遲到
小弟一陣覆各位
返屋企做一做埋返工啲report

今晚九點半開始出文

說好的九點半呢巴打
小弟盡快出文
一陣解釋點解會遲 萬分抱歉
各位巴打絲打放心
一 定 有 文!
小弟盡快出文
一陣解釋點解會遲 萬分抱歉
各位巴打絲打放心
一 定 有 文!

同G奶玩得開唔開心
出文先 一陣同各位慢慢傾

第七章 警署

看到這詭異得心寒的一幕,我嚇得瞠目結舌,不知如何反應是好,而身後的阿珊看到這個場景更是嚇得攤坐在地上的血泊中,不斷發抖。

數分鐘後,警車和救護車先後抵達。

幾個警察即時把「意外」現場封鎖,其中兩個則將我和阿珊帶到一旁,簡單地錄了一份口供。也許,警察看到我倆面色慘白如紙,也沒有多加刁難,只是搖頭輕嘆,叫我們節哀順變。

節哀順變?

老實說,其實我不怕他死,倒是怕他再一次睜開眼啊!當然,我沒敢把話說出來。

一波未平,一波又起。當我們以為可以離開時,一輛衝鋒車從遠處駛近,在路邊停泊。車門一開,兩個穿著便服的警察首先下車,其後還有三個軍裝跟在他們身後。

他們行到我和阿珊面前,把心口那張八達通,不,警員証亮出來。
便衣警皺眉地說道:「東九龍重案,黃保文,關愛珊,有兩單懷疑自殺案想請你地返去協助調查。」

另一個矮個子警員例牌地說:「唔喺事必要你講,除非你自己想講,但你所講既野,可能會用筆寫低做證供。」

這跟拍戲的橋段相像?沒錯,不過我們不能喊「CUT」或者「NG」。

我們就跟拍杜Sir的《PTU》一樣,戲劇性地帶上警車,然後在半小時後分別帶往不同的冷氣雪房。當然,少不了那杯招牌咖啡,難飲到反胃。

我很懷疑警察沒有看過電視,明明阿發白咖啡都出了一段時間,怎麼不試試新口味呢?這是我裝陳豪一邊啜著咖啡時忽發奇想。

「黃生,你有無聽緊我講嘢?」便衣警問道。

「喺?」我應道。

事實上,我在這間冷氣房應該坐了大約兩個小時以上,這兩個一高一矮的便衣警察不厭其煩地問話。林峰的「意外」像已經是久遠的往事。一個人在密室之中困得太久,不知不覺便會失去時間的觸覺。
便衣警敲一敲檯面,不耐煩地問道:「你同陸志成有咩關係?知唔知佢有無同咩人結仇?」

「屌,都話我淨喺最近同佢買左部寶馬。其他一概都唔知!呢個問題阿Sir你問咗第五次喇!」

矮個子便衣警又敲桌,緊緊地盯著我:「喂!阿Sir做野唔洗你教!」

我:「呀!屌你個矮仔咁撚串,你發育未呀問題少年!我有份出糧畀你㗎,矮仔!」

當我已經煩燥得快要爆發之際,門外發生「咚咚」的敲門聲。一個短髮的中年男人眉頭深鎖地走進來。

「林Sir!」兩個便衣警員同時恭敬地說道。

「之後交俾我,你地出返去先。」

當那兩個「問題少年」步出房間後,林Sir立刻關掉房內的閉路電視,隨意地坐在我對面。

喂?現在又怎樣啊?難道想屈打成招?!

林Sir用手指托一托我下巴,仔細地端詳:「 你就係黃保文?唔,性事頻繁,陽氣不足,印堂發黑。你放心,你陳叔叫我嚟。」
點解咁遲先得兩篇
作者同第一次post一樣又打錯主角個名

雖然唔重要,但主角究竟叫馬保文定黃保文
「陳叔?你識陳叔?!」我驚喜地問道。

終於有救了!我心裡一陣在喜。

「我地曾經喺......算喇,老陳托我交樣嘢畀你,你自己袋穩。」他淡淡地說道。

說話的同時,林Sir將一封利是放在我面前。打開一看,裡面是一個摺成三角形的符。符紙上有些紅彤彤的顏料,我想應該是硃砂吧。

我疑惑地問道:「陳叔呢?佢要交道符俾我,點解唔自己打電話同我講?」

林Sir猶豫了片刻,默默不語。

「老陳做完手術,仲需要留院觀察。佢尋晚喺車底整車既時候,部車突然壓落嚟。好彩發現得早,如果唔喺......道符喺佢出事之後喺醫院,千叮萬托我交畀你。」

「車房阿虎神經失常、老陳出事、羅大威空中飛人、陸志成吊頸自殺、直至今日呢個林峰交通意外,全部必定有關聯,我有無估錯?」

當聽到陳叔出事的瞬間,我不禁內疚,手中的利是封握得更緊了。

林Sir頓了一頓,繼續說下去。

雖然唔重要,但主角究竟叫馬保文定黃保文

黃保文
點解咁遲先得兩篇

劣食絲打,小弟宜家會Keep住出
仲有一大段
「而且,我可以肯定你就係下一個目標。」

我嘗試保持鎮定,小心翼翼地問道:「點解咁講?」

「烏雲蓋頂,印堂發黑。人有三把火,你已經熄左兩盞。」林Sir指著我臉頰,活像那些廟街擺檔的江湖術士。

林Sir湊到我的身前,嚴肅地注視著我:「你到底係點惹到佢?老實同我講,否則無人可以救到你。」

「林Sir,你都信呢昧野?呃......唔喺佢,喺佢地。」我糾正道。

「佢地?唔,世界上千奇百怪,既然有人,點解唔可以有鬼?有陽間,必然有陰間。陰陽陰陽,缺一不可,你覺得呢?」林Sir若有所思地揉著下巴的鬍渣。

如果我在半個月前聽到這番話,肯定會一笑置之。

現在,我信了。

於是,我把所知的一切都如實告之。直覺告訴我,林Sir是唯一能夠平息這場風波的人。

林Sir仔細地聽每一個細節,沒有作出任何反駁,也未曾流露出難以置信的表情,仿佛這一切都在他的認知範圍以內。

聽完我這段經歷後,他仰著頭,若有所思地看著天花板,右手有節奏地打響指。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞