[人生哲理]《黑白的世界不止於灰》

1001 回覆
409 Like 8 Dislike
好好睇
維維會唔會係佩盈個孫之類
加速
主角掛住嘅始終係佩盈
唔夠喉阿
加速
明月姐會唔會係佩盈?同埋個旅行係魔法?
輕輕一推
加速
Live咗 , 先生, 多謝你

睇番其他故先
Live咗
已正評!
樓主加油
Facebook(消息發佈):

http://www.facebook.com/yuyanmr
加油
等等等等等
要多少少時間
24 沒有如果

「冇錯,相入面既人係佩盈。」明月姐承認。

「你要……帶我家姐去搵佢?」我不敢相信。

「準確黎講,係你家姐陪我去搵佢。」明月姐說,「仲有,你唔好搞錯一件事,今日係我需要助手。」

「而唔係我要幫你家姐安排旅行。」明月姐說。

「我……」我無法反駁。

想再看一次那張照片。

「你唔好諗咁多喇。」明月姐說,不會再給我照片,「聽你家姐講,你準備開烤番薯店。幾好丫,有新目標同方向。」

「如果你再去見佩盈,極有可能,會產生負面影響。」她嚴重地說,「到時,你就未必會開店,可能會打回原形。」

「點解?」我輕聲說。

手仍在桌上,慢慢握緊。

「到底張相既佢,發生咩事?」我著緊地問,「會對我咁大影響,甚至……打回原形?」

明月姐避開我的眼神。

「明月姐。」我認真說。

她嘆了一口氣,看著我,「你唔好後悔。」
「唔會後悔!」我說。

「係佢變灰既一日。」明月姐說,看著那張黑白照片,「哩一日,佢既色彩會完全消失,變成灰色既人。」

「點解啊?」我驚訝了。

「世界上係有人天生有魅力,但唔代表佢會一帆風順,唔代表佢一生冇迷茫。」明月姐說,「佢遇到既挫折同低潮,唔一定比其他人少。」

「哩一日,本身已經喪失大部分色彩既佢,會失去最後一絲色彩。」她說。

「點解你唔阻止?」我問。

「我依加咪帶你家姐去阻止。」她冷冷地說,「只係成功機會有限。」

「但你放心,我既旅行,有我既目的。我都唔想白行一趙,我會盡力。」她再說。

「總之,你返去先。」明月姐安撫我,「門口,係你後面。」

「我要去。」我說。

「你唔去得。」明月姐說,「你知唔知,上次你地見面,到影哩張相既時候,相隔左幾多年?你冇老過,佢見到一定嚇親。」

「所以你話需要生面口,就係想由我家姐出面?」我問。
先生咁夜出
「冇錯。」她答。

「唔得,我都係要去。」我堅持。

這時,家姐從廁所回來了,補好了妝。

「家姐,你大細眼。」我說。

「真架?」家姐恐慌,看著明月姐。

明月姐點頭。

家姐馬上回去廁所,關上門。

看樣子,應該半小時後才會出來。

「聽我勸,你走把啦。」明月姐說,「如果你打回原形,變返之前冇生存動力既你,我會後悔。而你亦都會浪費左,你地之前既所有經歷。」

她再一次,指著門口。

「比我……睇多次張相。」我伸手請求。

她皺眉,把照片交到我手上。
黑白照片中的女人背影,長頭髮一半披著後肩,一半由前髮繞後,紮成低馬尾。

如果我現在回去,把一切交給明月姐和家姐,就可以繼續準備開店的事。

只需要等消息就可以了。

如果我堅持要去,結果可能也不會改變。

甚至會壞了明月姐的計劃。

——如果?什麼是如果?

「記唔記得,你話過旅行,最重要係意外,而唔係安排。」我看著照片說。

「記得,但你依加唔係去緊旅行。」明月姐語重心長。

「我覺得人生就係一場旅行。」我說。

請再給我一次,無法預測的意外。

「如果……」她說。

「冇如果。」我回答,「只有當下既選擇,同選擇帶黎既後果。」

「依加我既選擇係——」我嘴巴動著。

說出了我的最後決定。

直至家姐回來,她緩緩步出。

「點啊塵明月,你說服到佢去未?」家姐有點不耐煩。

「說服到。你睇下,佢依加超想去。」明月姐自信地說。

我目光如炬。

「厲害。」家姐拍手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞