有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
呢個當然係啦,但好多時間好難忍到咁多年唔開,除非唔記得左支酒
大家覺得香港地酒櫃係咪必需,唔放嘅話會唔會好易壞
貴酒must, 中平價酒 not necessary
介唔介意講下你覺得去到咩價位嘅你會選擇放酒櫃,同埋你覺得會唔會有咩提子唔放會特別易壞(香港天氣來講)

同埋順便問下依到有無Sangiovese同aglianico撚
又要諗定聽晚飲咩好了
又無分界線既,爆左就拎最平嗰支飲咗佢。

慢慢變咗個櫃有位先買,變得愈買愈慢,又愈飲愈慢
Brunello 做 drinking wine 幾好呀。Chianti 自己覺得太酸
唔知 冇標價 vivino又冇price
Same
同埋自己買特多檳同burg 更加少左位
家貧,買新世界酒居多
學嘢
lm
好有生活品味啵
Chianti d quality好random,好睇producer,個人覺得felsina算幾好,但係基本款都差唔多200,rancia同低價brunello差唔多價...

反而Emilia-Romagna果堆中低價Sangiovese仲好飲
有無用coravin,我岩岩買左舊,可以得閒就飲少少
最平果隻係咪都要3千幾?
想買 但自己又好似唔多需要用
最common果舊3000零幾 好似有舊2000幾
有諗過不過唔捨得
擺d好年同貴酒係酒櫃囉,100幾200支又點可能全部擺係酒櫃?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞