有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
留意下先,搵支黎試下
係17結左
我都聽講係 所以先想請教下當中有冇咩莊做得少少
終於見到有ching玩檳而唔係紅酒為主
玩開咩多呀ching
我同女朋友玩prestige cuvée
佢最鐘意Cristal 最近入咗枝2002 late release
我就暫時最鐘意舊krug grande cuvee 上次飲咗枝on lees 12年嘅160eme 2004 base wine 正到
不過krug grande cuvee 164之前開過完全同舊krug冇得比
Dom p2 1998都好鐘意所以入咗枝oenotheque 1996試
聽日完sem食飯開amour de deutz bdb 2007試
利申唔鐘意紅酒
讀緊書就飲咁多靚酒
164上個月試左次,都好飲呀,擺多幾年先啦 base 係2008年咁靚有排放。

Krug 2000/2004都有飲但都係覺得好新。我有三支02 未飲 我會放多五六年先會打算開

P2 96/98 好岩飲了 無得輸

如有p1 02 或之前既依家飲就最岩飲,一定好好J

你明天開個支未試過喎,等你報告
試左Cristal 02/08拍跳

又係好新,有排放,但都好飲既

Salon 02

又係新,不過有飲過已滿足
好正
枝Cristal 2002 late release 正唔正
我為咗呢枝放棄咗krug 2002
Salon我女朋友唔俾我買
Dom p1我之前同屋企人係東京食懐石飲過唔係想像中咁正所以而家玩dom都唔考慮p1
Btw你地呢啲酒group點揾架我身邊冇人玩酒
德國 Riesling 暫時聽到報告幾好
試過一兩次dry 印象不錯,早飲陳都得
nz 已經release, 17 可以skip, 爛年來
如果想長放可以考慮17 德國 Riesling
好少見的 ,得1000 支度
只在靚年做,酒莊age 5 年先 release,
very clean n pure
其實係要舊先好飲,p1 2002若你搵到係好正,你試下p1/p2 98一齊拍跳丫,好有趣。
絲打好似都係玩檳
買少啲買靚啲姐
我同女朋友一齊飲一枝就夠
兩個人玩唔到vertical tasting
去參加下出面酒鋪既wine dinner / wine tasting law。識下d酒友

另外我至愛既莊係Henri Giraud

即上面個支Argonne 2004.

另外Jacques Selosse都要飲既。養舊d先飲
Giraud 好貴
Selosse俾人話overrated
佢咁貴加多少少買到salon
第時賺到錢想試krug clos du mesnil/clos d ambonnay
Selosse炒到貴哂又真既,支rose 賣三千幾真心不值。
無酒櫃無得存靚酒
我個櫃擺得10幾支,其它都係就圍擺。
我都係香檳同好,今個月既戰績

黎緊今個星期weekend party 子彈
Solon 97係咪正到癲

Me 今個月
Henri giraud個塞design好過癮
第一次唔識開,差d出埋鉗

上網搵youtube睇人開

依家會送支棒仔,易開好多。
只係飲得起窮人lafite
I knew that feel
但都唔算平啦
10 正la
平時都係飲平野多
幾時出來飲呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞