有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
Me too la

和酒友夾錢先會飲好少少
而家的fine wine 都貴左好多 ,窮j 飲唔起
惟有周圍試下新野

呢支幾正,成支 chambolle musginy 咁
好想grad嗰陣買枝salon 2002
邊度買好
Btw 枝oenotheque 1996就快到
而家飲定keep
我新手玩唔夠一年唔係好熟
原來係你
有無ching知邊度有得買?
ng
特登攞同一張回你架
想學飲酒應該點入門?
之前淨係買過laithwaites一箱assorted既酒亂飲
飲哂後唯一淨係知道唔中意酸
平平地最快都係去超市買住先la
wine 不外乎地區,提子,年份
地區: 澳洲/ nz/ France / Italy
提子: cab sau/ pinot / Shiraz / Chardonnay / Riesling
年份: 平野飲新年
飲下唔同提子唔同地區,睇下自己鐘意乜先,再諗下買貴的果陣想飲邊區/ 提子
自己揾下鐘意的乜味,就已經係入門
謝謝巴打~
上次箱酒咁啱有兩枝紅酒都係italy puglia產區出既... 都係偏向少少甜(即係唔dry???)
但我試過下搵, 又好似無乜紅酒既tasting note係會以"偏甜"為賣點
Fine wine最緊要keep得好
好多仆街就咁放係個舖頭到display
個價好透明
上wine searcher可以比較

Amour de deutz on lees 陳年咗9年好熟
好有deutz 個house style
同龍蝦好夾
終於完sem
我諗要睇下你鐘唔鐘意先
甜都係一種味覺來 ,冇arm或者錯,通常唔強調係因為一般紅酒都係ferment 左, 好少 residual sugar.

但有的提子天生係食落偏甜既,就會反映係支酒度, 既酒, 造出來都會有rasin/ 甜味。當然太熟既提子都會有呢種味
而puglia 主要種既提子有:
Sangiovese (15%), Primitivo (14%), Negroamaro (14%), and Trebbiano (13%)
你覺得偏甜既可能係 primitivo
我係cruuse飲過一次
係咪係舊登傾酒d巴打?
不如試下跟神之水滴飲啦,佢講d酒都唔錯,主角飲個第一支酒平靚正
係咪Caprice?
枝Hommage
Petrus
之前食過caprice覺得唔係咁好味可能口味問題
Btw 個幾星期後去Pierre 同女朋友慶生
開枝Cristal 2009
傾酒就好耐了
舊登都應該有,最初期係跌吉傾既
我又覺得Caprice唔錯,下次試下你個間先
跌吉乜黎
Caprice 真係唔值. Petrus 始終係Shangri-la, 質素有保證
Caprice 之前拎三粒星個陣食過
Service 好得但食物麻麻
Petrus 食比較傳統嘅法國嘢就好穏陣唔會難食
佢哋由我讀初中到而家final year都keep到
Btw試Pierre 好正
個人覺得正過latelier de Joel robuchon
Pierre 都好,但更喜歡Amber 嘅現代感. 呢兩間最正係可以自己帶酒

Robuchon 好悶,同魔廚一樣. 試一次就夠.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞