有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
Lafite 係Bordeaux 左岸五大莊。紅酒葡萄主要係Cab , merlot, cab franc 等

Bourgogne (burgundy) 用單一葡萄釀酒,紅酒主要係用Pinot Noir

Sauternes 係Bordeaux 黎架巴打,唔好玩我啦
Rieussec唔貴,比其它甜酒無咁甜,peach同d乾果香味好正
講開又講,其實Burgundy主要出產係白酒,但一提Burgundy都會講Pinot Noir, 點解嘅?
係呀 匈牙利 有分甜度 3/5/6 puttonyos 仲有d再甜d既essencia.

我鐘意5
甜酒要飲德國呀
呢支好正
甜得來唔漏,酸度高 , 好爽
紅白都好出名喎,最貴既紅酒在這裡出。
德國甜又係要試

不過飲親都唔係好甜個隻
Chablis, Macon 都係白wor, total 白酒多唔奇
Romanee conti 咁 遙不可及
支支都正野
Wittmann 應該好好J
兩支GG 都係dry 來
Wittmann 好勁電油味
Wittmann 真係平靚正, 最貴支GG 都係幾舊水, 可以放好多年
你呢支最少可以age 20 年
好想試下支tba 但貴同埋新
咁紅白酒都仲有好多名莊既,紅白同樣出色。
我意思係Burgundy主要係出白酒,起碼7成都係Chardonnay, 而且都好出名,但一提Burgundy 個個都講Pinot Noir?
佢支tba 唔算貴了, 平過好多其他靚莊TBA
不過我都係主力會想試佢的GG
以為巴打講緊最貴紅酒
應該未出
官網都冇2002 p2 最新都係2000 p2
咁計下的Grand cru 數目/名氣/酒既價錢又係紅多/高的既
其實Burgundy 又唔係只有Pinot/Chardonnay, Aligote/Gamay 都係可以係Burgundy 有架, 不過好少人提
咁係我記錯2000
係勁莊手Aligote都可以好正
係勁莊手Aligote都可以好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞