有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
Wine buff 係做o的靚野同Bourgogne種類黎講算多選擇
係呀,但係有時佢返嘅貨,未必啱自己心水,有時又返太多好野,自己個荷包又無能力
依樣野又真,我每次睇完佢張List 都只能怪自己係窮L 一名
RP 100pt 正野,1500蚊倒重想點?
得閒去睇下burgudy先
窮有窮飲啦,紅酒世界咁大,好多選擇
我覺得係睇年份,十年以內真係好多又平又好飲嘅紅酒,唔一定要法國,好似格魯吉亞,日本,美國,阿根廷,以色列etc佢地d酒都好出色,同埋唔算貴。但係十年以上市場上真係好少選擇,法國酒嘅比例佔多數,焗住要買貴酒(但係而家法國嘅舊酒係抵買過新酒,新酒價錢太貴啦)
我都有飲開西班牙酒,都唔錯架,但始終鍾意Bordeaux 夠complexity
我同意,bordeaux真好complexity,同埋熟左嘅bordeaux真係好優雅,桶味,果味同泥土嘅味果種合埋一齊嘅味道真係靚到好難型容。但係我成日都想試下bordeaux以外嘅地方,熟左嘅酒到底會唔會有差唔多甚至更好。但係市場問題呀,香港好難揾到bordeaux以外嘅舊酒,唉
都唔係啦,開始多其它木地方紅酒飲啦而且價錢唔無咁貴,剩係意大利都有掛試啦
哦,巴打可能你唔會啦,我意思係而家的確多左好多bordeaux或者法國以外嘅酒,但係熟左嘅酒好似197X年至198X年依d年份嘅酒,市場上揾到嘅大多數都係bordeaux。就算係burgundy係市場上都好似好少舊酒,所以我自己覺得有d可惜
old vintage 好貴,
巴打Burgundy鍾意邊 d Domaines?
我鍾意d細區同細田,好多無出口,係果邊飲平靚正。
巴打我其實酒齡都唔算好高,所以burgundy果面接觸真係好少而且唔熟,bur依區可能同你交流唔到啦

依支雖然唔係法國野,但係極Bordeaux style.
今晚有wine dinner
嘩,咁多支,幾多人飲?
20個,其實仲有白酒未影
早2日試左支63年barolo 正撚到
Burg新手留名學野 飲黎飲去都係試出名既莊
入門有乜好推介?
正呀極重tobacco 味
下次買枝試下先 未飲過佢既meursault但試過佢既puligny montrachet都唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞