有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
依家好貴呀,有些個價年頭同依家升左50%。痴酒飲算。

舊既Lafon我都無飲過,好想試下
我riesling都係飲甜only
自己就最鍾意Joh Jos Prum
未有錢試egon muller
未禁張圖以為會係petrus
痴d酒友飲過d差年舊酒真係幾正
靚年既話應該臨死前拎黎飲就冇得輸
上個月開左支la conseillante 96, 好正。有儲佢既12,放多幾年先會考慮開。

好想試下hosanna 2000, 聽聞好正

再貴個d就無本事買黎飲了
12 conseillante其實有多可以而家試
當然89會更精彩
就係早年有和figeac 12 一齊飲,覺得正先再入幾支放下
你飲過其他年份
Burgundy?
唔係拎黎燴牛尾既咩
Any recommendation?
近幾年買,趁英鎊跌既時候先落bid,依家又開始睇緊
近幾年英鎊低水買真係慳唔少
試過2000 覺得唔錯,所以入左09、10
係好野但相比你其它酒就差dd
依排買左d Volnay 同Pommond 1er cru, 有排未開得,係果邊飲過返黎見到就買
13 年可以留意 barolo/ napa cab/ Aussie red , 要bdx 既話可以要 sauternes
好多, mosel 有 lieser
nahe 有 schonleber
rheinhessen 有 wittmann
pfalz 有 rebholz
德國酒係咪平d? 有無西班牙咁驚喜先?
有平有貴la, 但好少飲窮人
少飲西班牙 ,但試德國酒夠你有排玩
頭先我講左4 個莊,每個莊都最少20 款酒
呢個post好多有貨巴打
未試過德國酒,遲下試下先
原來連登好多富2代
一開始乜都唔識都係買啲名氣大既酒莊
你就好啦一開始就飲靚野,那有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞