有無Bordeaux撚係度?

1001 回覆
12 Like 10 Dislike
我諗Pinot / Chardonnay 佔9成產量。
而且Gamay唔係咁多人啱
好期待Cristal 2008 salon 2008 同Dom p2 2002
未來必買
Btw speaking of Sauternes 之前Watsons wine 二百蚊換咗枝suduiralt 1998半枝裝
唔知正唔正
諗緊配foie gras 定甜品
Tokaji好野黎,又抵飲
聽網台講,Pinot Noir係一隻好難種嘅,而又仆街嘅提子,太熱會冇酸。太凍太多雨又無糖分,而且多數Pinot Noir要係海拔比較高嘅地方先生得好,所以係以前好少地方會種Pinot,所以先會個個講
唔知有冇記錯,有錯又位高手請指正小弟
十一月第三個星期四出既係beaujolais nouveau。飲新鮮。過年前好飲啦。

beaujolais 就一兩年啦,唔使存太耐。但應該都有靚野可以age的,我唔熟等其他師兄補簽
我明你d法國fd點解咁講
napa valley 都有Pinot Noir, 澳洲,智利都有。
我都係係度學野,邊飲邊學·
簡單來講Pinot 對氣候較sensitive, 涼一點, 乾爽一點, 日照多一點, 都對pinot 有利
不過而家好多地方都可以做到質數唔錯既pinot, 我估最大原因係 pinot 既clone selection 而家可以做得好 (pinot 係好多clone, common 都有15種),而家搵arm Pinot 既clone, 對應arm 既氣候,就可以做到好酒
sorry 講到好深咁, 但你睇下而家百幾銀都有支唔錯既NZ pinot 就明其實
pinot 冇你想像中咁難搞, 同埋好多地方而家都種到靚pinot
新酒趕住出貨, 勁落糖去ferment, 快的做起的酒,
無錯係11月第三個星期四賣, 但9月尾就已經要造起, 10月就要出貨
都唔理的提子係咪好, 而家變左marketing product.
我會咁理解點解一講burgundy,就會諗起pinot noir,以前少地方種到又做到比較好嘅而,而burgundy,我相信係果個年代就係當中種到又做到酒嘅少數(當然時代唔同,而家開發在好多新產區同好似上面巴打咁講pinot noir個clone又好左,所以種到好pinot同做到酒嘅區比以前多好多)加上DRC,呀婆同酒神嘅加持,所以一講bur,大家都會諗起pinot
巴打講得啱,真係學到野

點解我會有咁疑問,因為有次去burgundy join wine tour, 我猛咁問導遊Pinot 野,佢就同我講其實Burgundy 係以白酒為主。
Burg白都好鬼貴
而家都少買Bur 白
一來貴左(雖然冇bur 紅升都咁傻), 二來以前既Bur 白多premox/advanced 既酒, 開始怕怕
Burg 白,紅都貴左好多,我呢d窮人依家開始飲下cote de Bordeaux 呢d大酒區
Salon
今晚又開酒啦
冇酒開
幾時有局
無酒開x2
呢個星期有掛開啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞