【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 8】

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
跟住既故事都係講其他人多過安茲
我肯咁講動畫個5集 可以用兩集講晒
作者講日常都係用咗兩篇章
反而第6卷(下一集開始)
人地用成黎講 制作個班用2集黎講 調轉晒
竟然有一班人覺得好合理 其他人講就係錯
本身第三季得個12集 你用5集講非主線劇情重要cut主線
如果你話有30條講5集都合理
得12集講5集就係拖
我非小說黨,

以動畫內容黎講, 刪1兩集係充分可以將動畫中既內容重現出黎,
甚至做到小小緊湊及加速推進個劇情(作為導引or鋪序)
點解認為可以刪? 因為太多冗贅既片段, 氣氛散緩唔夠聚焦,
+bgm冇話搭現得好出色, 最重要係hea畫, 作畫欠嚴謹, 有草草交貨嫌
劇情悶絕對唔係死因, 敗北係演繹得差..
作畫呢d睇過亞爾斯蘭戰紀既我反而接受到,但人地要畫千軍萬馬冇辦法
我同意你講法
但係整卷第六卷 不計心理刻畫 大大小小都有6-7戰鬥 其中有兩幕戰鬥用成篇去講
佢用兩集黎講 根本演繹唔晒成卷既意思
達唔到預期效果都算 因為試過cut晒戰鬥既野
但係將多餘既集數分配係非主線 我認為浪費
大不了可以用黎講8-9卷既劇情
用於日常好浪費 重要唔係好多人鍾意睇農村愛情故事
根本由頭到尾都係講緊篇幅問題咋嘛
睇左小說既知道後面得返8集講暫時成套小說最撚高潮個part
反而可以減得就減直頭可以拎黎做ova既竟然用左差唔多半季黎講

你覺得無問題嗎?

由頭到尾都只係講緊篇幅問題姐
講乜撚百鳩幾年前小說做咩姐

屌你老母多啦a夢集撚集都大半時間講大雄返學
根本留返5分鐘講d法寶都on99啦
你會唔會睇呀?
你知多啦a夢係睇佢d法寶
佢就淨係講d根本唔需要咁大篇幅講既日常生活
你又點睇呀?
拎部kindle出黎睇就有說服力d? 我齊撚哂成套小說又洗唔洗逐本影上黎威威下?
同意
已經唔夠分配內容 重要講日常用5集咁多
作者都係用兩篇講晒所有野
屌你老味
仲要最撚高潮個part係整整兩卷黎
而家得返8集要將兩卷做得好睇?
反而日常用撚左5集去鋪排都盡?
你講出黎人唔笑狗都吠啦 你老味

佢咁整無非都係想慳經費姐, 慘得過有你班傻鳩幫手講好說話
我係屌住黎睇架喇唔撚洗叫我唔中意睇就唔好睇

見話中意睇日常班友係盲撐定落唔到台迫住夾硬講落去
想慳經費可以講心理刻劃 好過播日常
唔介意播日常 用兩集黎講真係咩都夠
食飯都唔會成盆沙律做前菜 主菜+甜點得一碗飯既份量
本身有第3季好開心

但諗深一層之所以有第3季, 因為套野夠cheap成本夠低

所以先至比人推出黎...
如果係主角群日常都算數照睇可也

而家係配角到接近二打六邊緣既角色日常呀你老母
d哥布林講撚左5集喇
話中意睇日常既人可唔可以數哂個幾隻哥布林既名出黎呀?
5集鋪排落黎就係為左講安茲想拉籠個安莉同毒撚

上季discovery channel做左4集半都起碼叫做係講緊大墳墓係呢個世界第一個支配既種族
用另一個角度黎睇件事, 悶得黎都叫情有可願(同埋其實唔係太悶)

呢一季呢?
一集入城交任,
一集救隻哥布林,
一集on99唔知做左d咩,
一集跑online咁睇左成集最尾講句打完

話覺得無所謂中意睇呢個模式既人係咪睇開魔法戰爭呢類鳩野
事實上佢賣俾bilibili係成個project入面最好賺
係bilibili度呢套第2季同今季係霸權level黎
大陸仔好受落呢套野玩法
係多人睇
乘勝追擊再開多季 賣手辦 書 周邊
e+人地賺到fatfat聲
咁又唔好咁講, 話哂作者都叫用左一本黎寫呢兩篇
不過大墳墓日常都係其中一篇就淨係做一集
但剩低半本書就用4集黎講
究竟係想跟足小說黎講定純為慳錢心照啦
第二季 前幾集 人地係講緊主線之後面講既野都需要拉返黎講 唔講既話人地接唔到工匠篇
加上都係用咗4集講(個人認為 招人可以cut少少)都接受到
但係單係第6卷有成4定5個篇章
老實講農村戀愛物語唔係唔得, 平凡既農村日常都可以治癒溫馨
但呢套有戰鬥係入面, 冇得治癒咁起馬都要有型英帥or激戰/浪漫
但動畫完全冇, 更甚係選角冇問題, 問題在於造型...
安莉唔算特別靚, 而個男藥師個髮型真係究極唔掂...
動畫問題係乜,就係仆街角川見收得唔會諗加成本,而係繼續低成本製作,反正你班人包括我在內都係一路屌一路睇
之後賣BD就請丸山寫d特典小說就吸引到人包括我在內想收藏
魔劣動畫都係咁
細節位cut啲唔cut啲
又係睇到古古怪怪
今季真係麻麻地
第一集開始已經唔掂,完全FANS向
跟住講條村,一來拖
二來又一早知道晒所有野都係安茲搞出黎,又知佢搵左人保護恩菲同安莉,真係好冇癮
金閃閃出場未

上季都柒啦 蜥蜴人就咁睇就冇問題
最大問題係搞到後面最精彩部分甩頭甩骨
今季一撚樣 為左d日常壓縮哂後面

重轟畫到成個男人咁

件甲唔啱比例 變咗格格蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞