【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 8】

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
有D原作黨真係好煩

跟原作出,又屌整唔好睇

改編原作,好睇又要屌"我寧願佢跟返原作" (隔離巨人一堆呢D人)

利申:有睇原作
唔撚好睇囉
返去睇返小說咪最好囉
用返外國人去海洋公園做例子

如果個外國人係咩國家既人 如果係非洲人未去過迪士尼咪接受到羅
如果美國佬既 你又帶佢去迪士尼 咁係抵俾人屌

家陣觀看人眾佔大部分都係為咗睇重點同劇情 所以動畫已經cut咗大量文戲 但係播既係同 主線無關既日常 而主線既劇情用兩集黎講 重要飛咗高潮位
而日常篇得兩個章節既小故事可以用5集黎播

動畫黨緊係接受到 因為你地唔知後面既劇情有幾精彩 因為對你地黎講就好似指甲刀咁 以為自己好好打同戰士長平起平坐咁 咁就滿足
但係真正既強者都未見識高 就覺得自己勁

你試下問任何一個睇過小說版既人 睇下動畫咁按排滿唔滿意
笑左一聲
笑完好心up
2集半都ok既
原作根本唔夠時間跟足晒 但係都唔好差到咁
日常太多 觀眾唔係想睇呢d
cut晒主線劇情/簡短講
佢亂咁佈排 咁點解唔cut咗黑山羊個part?
就係因為觀眾想睇 套野整到咁真係垃圾
讀者就係知道套個故事好 動畫可以整得更好 但係睇到咁既按排先會嬲 大把動畫都係小說轉成動畫 又唔見讀者嘈話動畫化差?
又唔見讀者講第一季差?
如果你覺得有意見都唔得 咁你已經天下無敵 因為你已經無錯
你唔想睇日常唔代表其他人都唔想睇
Anyway
得啦得啦

滿意未?
唔係唔想睇 一兩集就夠
太多唔好睇
算啦 你係唔會明 因為你覺得岩其他有意見就錯
我覺得keroro岩晒你睇 講幾十集日常先講主線
係 希望以後大家睇晒小說先睇動畫
想知部pad係咩牌子?買黎睇小說
Kindle Oasis 2017

Btw 教下上面條友
百年前既魔戒 Fellowship of the ring都好多日常
Frodo未出Shire戒靈都未見到隻都大把又生日會又走入人地屋企飲茶食包隊酒
咁又Keroro?
班Goblin營做到好日常和諧氣氛用黎襯托條女比骨王玩
班蜥蝪人都有自己既社會生活無啦啦比人打
又比你地講National Geography
講到尾係你班友想睇定唔想睇姐
唔想睇咪唔好睇囉
翻去睇書?
OKOK?
做得咁屎都有死忠
算數啦 有d人係講極都唔明
睇日常就唔洗睇呢套啦 呢套賣點就係賣爽賣屈機
focus係錯既野到就自然比人屌啦
做日常都無所謂 但係重點係做得唔好睇 悶到 大墓地日常係幾好笑 但係用5集黎講條村入面既9up有乜為

成本低囉
咁又咁講第一季係易改編,亦都容易吸引觀眾

overlord第一季係爽係屈機既,但係睇完第二季都知喇

一去到第二季,成個故仔就由主角屈機文
轉左去描寫一班配角幾努力幾熱血,然後俾主角群撚狗咁撚
抱單腳都還好, 衝埋去褲浪仲特寫真係黑人問號

有原畫師+監畫+總監/監督n重check構圖/角度既情況下,
即係佢地特登用呢個角度畫呢個畫面, 理解唔到點解要咁做..
姐姐:原來安茲大人冇J架
岩岩 你岩晒
日常篇應該要拉長d講 最好用11集黎講
最後一集就將兩篇合埋一齊講
其實我唔想睇劇情 最好呢說用半集入到墳墓去就死晒跟住再播返日常 講安茲回憶澡堂畫面
十二集緊係咁樣分配
邊個咁on9睇人點慘死 又恐怖又冷血 最好cut埋佢直接cut晒佢 講俾觀眾知曾經發生過入侵既事就夠
還掂睇咗小說都知發生咩事就直接同王國開打
呢套野重唔係神作??
睇下人地哥布林咪幾開心 我地又睇得快樂
係咁架 日常播兩集係唔夠 五集係基本
理得你一共有幾多集 小說分配內容係點 總之佢地道理就絕對
拿,咁講,我自己就未睇小說嘅,不過呢幾集係真係有少少悶,第一集講返公會都算唔錯,之後村莊嗰度好似真係拖咗d,我本身都好鍾意呢套,由第一季可以一路睇到而家,但打完Shalltear之後d文戲真係好多,算啦,如果到打鬥刺激我覺得都無所謂,但佢打鬥得好少,我就唔知原作小說係咪咁,係有d失望嘅
希望黎緊呢幾集會多返d講安茲嘅plot,再係用咁長時間講配角落去呢套嘢就離題
我睇overlord主要睇世界觀同伏線
老實咁講,我唔講其他集數,只講呢一集,我會寧願睇哥布林打東方巨人多過安莉同藥師打隻巨人仔
利申:冇睇過小說
小說好似都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞