Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
XT1 好重咩 ,我一直唸著升2。但其實用緊XT10+16.4/56.2,單肩其實都唔輕
重既可以試下50/2 同18/2
你用既都係大光圈, 用FF 你連街都出唔到了
反而係覺得唔重幾多
但大就真係大啲
有啲違反咗揀富士既原因
如果xt3真係支那造
Xh再細啲就完美了
請教下,有無post曾經係分享大家d simulation mode settings 連 相 供大家參考?

通常都係list ISO / 快門 /光圈 / 鏡 嘅資料,好少會有simulation mode setting
其實巴打們多唔多落protecter/uv filter

爬文睇到鏡頭花左都唔會影響畫質 搞到唔知買唔買好 定買塊CPL用落枝1855 kit到就算
唔用 之前用b+w啲uv filter都會有反光問題
由其夜晚附近有啲燈射住既情況吓

CPL實用好多
唔知XT3嘅noise performance會唔會進步呢......
*Low light performance
Eterna film 係咪真係xh-1先有?xt20 xt2 等update 個啲係咪可以死心?
如果下放埋既話 xh1仲有咩吸引力
咁Xh1吸引力點都數ibis先
Eterna影相無用
認真拍片會用f-log
反而防震真係勁
未落Stablizer已經好穩
輕過你xt2落Gimbal
落埋仲穩多一截
扮trackshot都仲得
咁xh1就係主力賣拍片嘛 個eterna主打拍片用
下放哂120fps同eterna比xt2既話我覺得xh1吸引力少左好多 真係得返防震做賣點
X-E3 BODY 竟然平過X-T20

大家點揀? 尤其XT20更新完
咁其實如果唔拍片係咪XT2都好夠用? 用緊XE2好想upgrade
等xt3啦
唔該巴打
巴打用緊邊塊啊?B+w fpro 同 hoya hd邊塊性價比高啲?
原來XE3岀左啡色
Ching 你可以download 手機版試下玩下先,其實唔難上手,個人覺得易過PS
頭一頁Q&A有一啲basic setting 參考,不過係based on 舊版16MP sensor 所以最多都係+2/-2,你可以按自己喜好再較個range
如果唔係必要有得上下反mon既話,真係鬥樣 同 棍波vs 十字制

個人覺得xe3係靚仔d既
唔該哂巴打
Xt20靚仔啲
試下先 thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞