Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
好怪
剩係連iPhone 8 plus先咁慢
連ipad同另一部Android平板又正常
但去毒氣室用ip8p試連佢部xt100又無事
唯獨係唔夾我部xt100
15. 富士有支焦距相近嘅standard zoom lens,有乜分別?

答:XC15-45mm f/3.5-5.6 $1,100
XC 16-50mm f/3.5-5.6 $1,340
XF 18-55mm f/2.8-4 單鏡MIJ $2,680 拆KIT MIC $2,450
XF 16-55mm f/2.8 $7,100
以上價錢以2018年7月30日 price為準 如有改變 恕不負責

依4支鏡入面 15-45, 16-50同18-55都係kit鏡
15-45係最新既kit鏡 電zoom 對焦好似比較慢 主力用係入門機 (X-T100, X-A5, 某綠色連鎖店有X-E3 KIT)
16-50主要係A系列既kit 某綠色連鎖店有X-T20,X-E3 kit (可能會開始消失)
18-55係主力既kit lens 基本上用得X-trans sensor都係用佢
16-55依支係恆定光圈 f/2.8 依支成像係最靚 一定要另外配 同時都唔平 同X-H1係絕配

質素方面 16-55>18-55>16-50>=15-45

有錯請改
上次段野都係我寫 所以改左小小字眼
質素方面 16-55>18-55>15-45>=16-50

上個月買左xt20 + 35 f2
pre set左少少野 而家影完都唔洗點執相 直出就得
以前用開ASTIA 顏色-1 光+1 暗-1 銳+1 NR-2 感覺幾清新

依家轉左CC
我C2-7都set左少少
btw wt is cc
CLASSIC CHROME
用緊x-e3但個film setting啲數值唔同咗
有啲變到有3/4可以set
冇得跟返人城嗰啲嚟抄
想問下依家買xt2好定等xt3好好似話9月出? 但係xt3又好似係大陸出
唔好大陸製呀
Xt3用新sensor 最少都好過xt2 1級呀
有冇人真係咁戅尻因為mic 買xt2 唔買新sensor ?
15-45 個電zoom 好慢,又噪,比我同價會揀16-50
1千樓下嘅f1.x大光圈len唔好諗質素會好得去邊,只係叫做對得住個價;一遇到強光/射到個人/物件,啲紫邊會好明顯(雖然可以後期執)。
利伸:用緊Kamlan枝50mm f/1.1,買黎主要係開到最大光圈夜拍(另外得枝18-55 f/2.8-4),買個時有諗過7工匠枝55mm f/1.4,不過呢個價位,2枝價錢質素都係咁上去,梗係要枝光圈大d
唔該哂上網睇下你果支既資料先
想問買Xt100定xt20好
xt-20
儲多d買23 35f2好過
唔使煩
所有都要乘1.5
因為所有焦距都以135菲林嘅大小作基準
即係所謂嘅全片幅
而APSC機個sensor大小本身冇咁大
所以只接收到中間某個部分嘅影像以致要乘返大
咁xt20同xe3邊個好
XF10 已出
感覺係一部咩都冇既XT100
冇反mon
冇viewfinder
冇得換鏡
但一樣咁慢
雖然d相出到黎唔差
所以假設想買一支好多人講要有既50mm既話,買35mm會比較接近返嗎?
樣子同操控既對決
2部基本上一鳩樣,係XE3對焦快DD, XT20就多個屈MON
睇你LIKE邊個樣多D

想要大光圈 不如買 35 F2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞