Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
你想影咩
35 通常影一個主體
你要影景 影班人 35就唔係咁岩用
應該買多支定焦
但死馬d鏡有個唔好地方 支支都啞鈴咁撚樣
大碌到仆街
同埋本身富士鏡唔貴,35.4 23.2 35.2呢d都唔貴 死馬d好鏡平唔到幾多 差不多價一定買返原廠
Xpro 系統插16-55, 機鏡比例會好怪
香港呢d環境黎講 23會好用d
但係我唔鍾意23
23概無16 嘅wide angle 環境好多資訊都影唔到
23影主體野 做唔到主體分離 影出黎無咩效果
23比我感覺就係影出黎好普通
消息指 Canon 將在今年年底或 2019 年第一季推出新機,最大機會就是在 9 月份舉行的 「Photokina 2018」相機展上發佈。其中一部新機的規格包括 2800 萬像素全片幅感光元件、雙像素自動對焦、機身 IBIS 防震系統、10fps 連拍速度、4K 30fps、1080p 60fps。售價方面,預料為 1,900 美元(折合約 15,000 港元)。而另一部則暫時只知道是 3040 萬像素,感光元件與 EOS 5D Mark IV 的近似。

又係usd 2k 夾撚死富士
明白 我仲學緊應該點影 唔該晒
巴打講中我心聲
Wide angle 我又應該用唔著 少去旅行/影landscape
暫時都係玩住x pro 1 35.4先
老爺機老爺鏡迫住自己用全manual 都好痛苦
富士會唔會出Ff mirrorless
堆鏡頭變撚晒孤兒仔
睇下會唔會發展下中片幅 gfx50 同FF 比較真係唔係咁特出
仲係1080p 60fps 牙膏到咁
照睇就唔會
一黎要同sony 咁健全既a7系競爭,係好辛苦既事
二黎佢出apsc 同gfx 都似係避戰FF 呢個泥漿摔角

係c 同n 咁大包袱至攪到而家咁唔湯唔水姐
而家就好似以前菲林轉數碼咁,就算你光學技術幾強
你掌握唔到最新既技術,最後都係要俾市場淘汰
The Fujifilm X-T3 will ship in late September.

來了來了
xe2係時候換機
又幾突然
實物都未有又怪叫
幾時有x pro3 等我呢個窮閪可以換x pro 2
唔捨得部MiJ 既xe2
突然到甘!?
開頭又傳話11,12月
雙修咪得
唔明呢個年代點解要咁著重出唔出FF
富士同S,C,N 鬥FF一定唔夠鬥
不如做好APSC 市場好過
就算FUJI 出FF BODY應該會過20K, 咪又係比人屌貴過SONY
富士整ff可能會整到同單反一樣重
部xh1多左個ibis重到成部ff mirrorless咁
完全忽略apsc優勢就係輕
無人著重富士出唔出FF
只係如果富士做APSC 做到又大部過FF 又重過FF 又差唔多價錢
富士獨市做APSC 都做唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞