Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
影風景ok
貓/ 人 焦距唔係咁岩用
唔怕重可以考慮16-55 2.8
係我問題定點,我部xt20個focus point成日唔準
16.4好似普遍評語都已經話幾重
同埋想要大光圈 所以16-55應該不了
所以先叫你考慮下1655 一支頂幾支
換咗鏡都係咁?
係啊
比如印人像 我明明focus落個人到但就fo左落背景
要禁多幾下先中
可能我手殘
忍唔住上下水先

原先我係xt20 +1855, 後尾覺得55焦段光圈唔夠大,因為我本身係一支走天涯撚 ,所以冇諗過額外買支人像鏡,咁當然睇中1655啦 , 但依家又覺得最大問題換咗1655之後,成set 野冇晒防手震, 因為我本身會用相機拍下小朋友生活影片,如果冇晒防手震,拍片會非常困難

就算轉會, sony 既apsc 鏡群亦唔夠,canon 唔考慮, Nikon 23 號先出ff mirror less 。唔通要降一級sensor 落m43,但我本人對細一級sensor 都幾介意,因為好影響淺景深。

就算XH1 配1655亦有d over budget
對焦格set 番細d
睇吓xt3出咗 xh1會唔會平
其實xt100有拍片數碼防震 都幾好用
不過富士冇放落貴機到 hdr又係
無錢就將就下啦
我平時都係呢個組合一機一鏡出街,7百幾g唔算重啦
萬用好多場合,日頭到夜晚都應付到
主要係有時陌生人,動物,表演等等你唔方便行得太近嘅場合
所以有時會帶多支56.2 or crop相算
新手一問,買咗部x100f冇耐,
請教如何update個firmware㗎?
喺部機or官網都搵唔到…
Thank you
咁係咪應該買2塊filters? 1uv 1cpl?
想出部xt2,唔知xt3出左xt2會唔會減價
見水貨xt2 連1855 就9700
重睇
今日去完 Fujifilm x Magnum "HOME" 的exhibition

門口backdrop

左: Alex Webb 右:Trent Parke

總共分三層

一入門口 中間電視會播攝影師的interviews 同 exhibition 的製作流程

不同攝影師的作品的呈現方式都會有少許變化
例如畫框、aspect ratio、排列方式
有d甚至整張print 直接貼上牆
個人比較鍾意Olivia Arthur 同 Alessandra Sanguinetti 的作品
佢地主要focus係家與人物的關係

另外有張作品都較impressive
相入面單純係牆身一角
但係上面就mark 左 孩童長高的印記
而呢張相正正無用相框裱起

相展去到今個月 27號
如果想現場買個本photobook (~$320)
記得帶 credit card
Sorry,請問重睇乜嘢呢?
down firmware個網有教
Ok揾到啦 謝謝
XT10 換XT100 會唔會好不智?
多左4K 反mon ,但對焦好似慢左,相的質素分別大唔大?
個4K得15FPS 影靜態都唔多夠

呢部入門可以考慮 你都係升級/等新機身好D
有無人今日去完magnum個展
Olivia Arthur BB出世果張好正
agger
呢張我好好奇
係咪生產個陣揸住部機等個moment?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞