Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
等緊xt2 kit set 減價呀!
body
用緊xt20 純玩street photography
諗緊轉xt2 or xt3
但其實xt20 xt2 最主要既分別真係只係造工
xt3 係咪應該睇下佢iso表現再作考慮
定係等到xt30先
如果啲商家知個個都等XT2
係咪反而唔會減價
其實build quality 係值呢個價
相反好想知200mm f2 點解可以賣到 US$6,000
官方就話佢地將製造富士電影鏡的技術放咗落呢支鏡度
可能同當年xt1個情況相似
XT3出唔到佢唔減
貪電子野越擺越值錢?
Leica都唔得啦
商家佬
純玩street photography 的話
唔考慮xe3?
xt3 除咗iso performance
AF的速度同能力比上代都進步唔少 值得留意
如果接受到xt20 build quality 當然等xt30
xe3 無反mon
我鐘意hip level咁影 xt20反mon上黎方便d

可能我唔識用部機啦
一入夜去d幾乎無燈既舊區其實好難影
一推高iso又太多noise
開大光圈又影唔到全張sharp
所以想轉機
不過而家講完應該真係我唔識用部機
係細部得濟 因為我手勁大 仲大過部機
加左hand grip先拎得順手
睇下啲對手賣幾錢未知
富士重包埋1.5X converter
你會唔會用lightroom?
新手想買XE3配16.4定18-55好?
主要想影人像 同街景
識用 但有d抗拒用
唔想自己太依賴後製
當然我唔反對其他人用 只要唔係ig果d無content既公廁色圖
巴打,想分析下你嘅情況。

攝影三個參數。光圈、快門、iso。
光圈:你想 成個畫面 sharp,咁即是 至少 f 4 。
iso:唔想多noise,依富士,即是 iso 1600、 3200 以下

快門速度,在夜晚好黑,又冇燈光之下,可能要 1/10 或者更長。

要達到你要嘅效果,應該用
1。三腳架
2。 用 防震鏡頭 加 好穩定嘅手

轉機嘅話,其實好看你 對noise 嘅要求具體是點,fullframe 嘅 iso 12800 可能你都會覺得難接受。
你可以試下用Photo merge 去減少noise
我會盡量拍攝時 做到最好,然後透過後製 強化 並 表達出 心中嘅想法。

若果 拍攝時候,真係 冇辦法,出黎係 多左noise,而 多noise 又並非我所需要,咁咪 denoise 咯。

依賴後製,對我而言,係拍攝嘅時候,冇認真思考過,冇耐心等待某些畫面出現,永遠抱住影左先算,返屋企再搞。
23 1.4
首先多謝你咁認真你分析
咁因為我係玩street photography
基本上影街上既人無人會就你 所以快門我一定set係200以上
三腳架呢d就更加無可能
所以基本上我只係可以轉光圈同iso
我一般係全手動 200快門 f2(用緊35mm) 2500iso
或者可能我先試下轉auto iso睇下情況點先
原來是影 street photography。

依你嘅設定 配合 autoiso,你對noise有要求,就必須raw 加denoise。只能是咁。

分享下我看過嘅知識。 高iso,不一定是會出現多noise。例如在戶外陽光充沛,即使用iso6400,正常曝光下,noise 唔會多。

而在夜晚冇光下,仲要高iso,超多noise是必然。
新電焦kit len裝咗UV filter做保護鏡完全AF唔到
有冇巴打用過laowa 9mm覺得點
本身有枝16.4,下個月去西藏諗緊買唔買枝黎影景
去西藏要咁wide咩 好難用喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞