Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
實際上唔會分到
心理上會分到
比a73打撚到仆街 遲下同xt2差一兩千
等下 睇下xh2 會唔會細部d
用XH1拍片
除左鍾意個品牌多d之外
細片幅對防震 man-fo係有優勢既
同埋相同定位既鏡頭價錢平好多
不過a73真心好痴線
行哂全旺角都無行貨銀色xt20 得返水貨
有無人知二手價放出去會唔會差好遠?
fujifilm啲raw 真係好食CPU 仲慢過解D800既raw
我部xt20 耐無用突然自己reset左
D setting無晒
點解會咁
Xt20好似幾抵玩,想入Kit set
想請問下佢個鏡係18-55,但點解官網會話”焦距範圍從27mm*(廣角)到84mm(長焦)”
同埋大家都係玩直出,好少執相?
記憶電池無電
等效焦距
姐係唔用都要插住電?
其實係咪姐係27-84mm鏡頭
如果18-55好似兩頭唔到岸咁
第一個問題
因為感光元件係APSC 所有鏡頭用落fuji機身(除左GFX) 焦距都要 X1.5
50mm = 75mm
10mm = 15mm
自己計返

第二
直唔直出好視乎咩情況
有時求其sanp出ig fb 覺得可唔執咪直出算
認真影圖輯 故事相就一定執
做野更加唔使講
Fuji直出只係最大眾既理解
覺得應該/需要咪執
唔通有人話執相就會無左fuji色 就真係張張唔執咩
ps camera raw都有得套返機身既film simulation落張raw相度再adjust
明白哂,咁可以放心入手學影相
唔該哂
買左部x100f,想買d配件好似遮光罩、轉換鏡個d除左淘寶,香港邊度買好?
唔係 相機有個地方係記錄SETTINGS

有舊專用電池供電 無電就會無晒記錄 太耐唔開機都會
你唔好買xt20 你買部傻瓜機 諗識下攝影先
買咗xt20 都驚你唔識用
唔識所以先學下姐
新手求教
呢排啱啱轉會富士入左部xt100
用wifi功能連我部iphone8 plus慢到嘔
不論睇相定過相都係,過相成分鐘先一張,remote直頭窒到用唔到
試過下連我部ipad又好似快啲
我想問你地平時連wifi係咪咁,我部xt100係咪正常
補充下,我部相機同iphone啲連線設定都已經reset過幾次
唔用藍芽?
用左藍芽
但過相都要用返wifi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞