Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
支15-45轉前面個環轉得夠快嘅話係可以zoom得快過用推果個
買1655好似好on9
16.4會唔會合理d
恐怕 mij 的機只剩返 gfx 同 x-h1
我覺得會
定焦都玩得開心啲
"HOME" Exhibition 只有張乾琦會黎香港
仲期待 Thomas Dworzak 會黎帶下 exhibition tour
想問大家我用左三年Panasonic LX100 而家上 X-E3 加 Kit 鏡學住用會唔會不智?

讀書果陣用過Fujifilm 傻瓜機 F47fd 同F100fd,而家睇番都好鐘意啲色
點解會覺得不智既?
用緊xpro1覺得都係時候轉機,雖然都仲用到,應該上xt2/xt20定等xt3?講到made in china,又有啲卻步

利申用緊samyang12,xf35f2,如果慳到啲都想入支/換支影人,35有啲尷尬
就係諗唔到點解,驚諗漏野
由DC升上無反,點會覺得不智
錦我去皇室堡睇下部機先,唔該哂
x pro1 仲有冇倉底貨 雖然2代真係靚唔小 但純出街輕人便 大機又會拎出衝 咁有冇好貨呢
星際有水賣
我岩岩出就買要成萬七蚊
都成四個月囉乜都返晒本
用緊 Fuji X10, 七年機,因為遲下去NZ旅行, 心思思想換 X-T20.

Budget 有限 所以想問意見。

我應該用 18-55 Kit 鏡玩住先,定係跟 XF23 ?

還是繼續用我部 mij X10 ?
大師最識計依d return on investment
我去旅行 city用1024 countryside 用1855
Countryside 用 prime lens 會唔會好怪?
唔夠方便 去旅行 話影就影 zoom 好緊要 會帶埋支50230
係香港慢慢用prime 影
仲有得賣?
請教下,小弟買左xt20將近2個月,用緊kit 16-50。
依家想入知35mm但糾結緊要f2定1.4

同埋大家有無邊間鋪頭推介,係買行貨平同好信譽?(我做過少少research ,四寶好似最平,但俾人話黑點,我都有諗過自己去日本先買,但如果我買.4,個價又唔差得遠)

我知應該有好多人問過35/2 or .4 問題,小弟無爬文,望大家原諒屌細力d
所以上星期係百老匯入咗XH1 grip set $14780
兩支都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞