Fujifilm討論區 (32) Lens Roadmap只供參考

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我都覺太wide 幾難用
但枝鏡真係好靚
個人用16.4同56.2就上金屬手柄, 平衡返重量同快拆板唔洗擋電池位
要輕便就35.4 拆手柄
影風景應該最正 比 10-24 好 --> 旅行長插

影人/ SNAP 我覺得 23.4好D --> 香港用
http://m.tb.cn/h.34ktP4j
岩岩淘咗一充兩電 未試電好唔好
打開咗充電器睇 手工都好好 基本充電線路設計
個差機係咪冇夾實舊電
想放袋用尿袋差應該唔work
好鐘意呢個色調
直出定後制光暗?
用埋用咩setting
有少少夾
反轉搖 唔會跌出黎
拎條橡筋咪得
[/quote]好鐘意呢個色調
直出定後制光暗?
用埋用咩setting [/quote]
影raw, 入Lightroom 套個vsco preset agafa vista
再慢慢執下d 光暗同saturation ,其他都冇乜點執
呢粒仲耐過原廠幾十秒
豐澤個粒得返2格電就收皮
仲要用左唔係好耐
係咩驅使你用fuji但又用lr vsco preset
如果影raw再套菲林preset咁買其他廠唔會好用啲咩
鐘意直出又得,執下raw轉變下又得
至於其他牌子無反既apsc根本唔吸引
富士果幾支1.4光圈鏡頭係最吸引(由其係35.4)價錢合理質素高

Sony機身係好撚柒勁,a6500 ,對焦快,拍片又勁,但鏡頭好多都唔掂,果時係用過兩支所謂蔡司鏡高質其中24mmf1.8 真係唔錯 係得呢支叫做好d
咁又係 都冇乜邊間廠有心做apsc無反
Same 我都係sony 轉過黎
但富士愈出愈大部
大過部a7 先有ibis
A6500 早幾年已經有
希望富士專注做返細機 同FF 機搶市場 無意思
根本傾好哂數分個market
sony 錢又要market 又要
小眾市場apsc 中幅你中意咪攞去, 幫埋你造sensor 又點話
a6500真係好撚勁既機身
咁撚細部但乜都齊
係個樣柒d

所以依家x-t20想黎緊如果有機會upgrade下都係考慮返x-t2/x-t3, xh1太大了
sony apsc 冇高級鏡 ,有既配a6500
應該就出a6700 定唔知a7000
唔知今次有無咩黑科技
sony apsc如果唔係sigma出返幾枝高質定焦真係好唔吸引 枝16.4同30.4都係抵玩必入
唔想理sony, 淨係想sigma d apsc 鏡肯落xf mount
ff下好啦
我有2個夢
仲有一個係sigma 會出返d 輕便d 既FE 鏡

如果用adapter轉sigma ef鏡有冇得諗
近來見淘寶Viltrox EF-FX都係九百幾人仔
影相新手
用緊x pro 1 35.4
構圖有時好似好多限制咁 有啲角度根本影唔到 有時差向後一步 有時就想向前
唔知係技術問題定焦距問題

心思思想買支鏡 16-55 好似好好咁 可以一鏡走天涯
但係得f2.8 驚夜晚唔夠用(特別係x pro 1 高iso... )
咁咪影返35應該影既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞