[DSE2018] 放榜討論區3 (連放榜最後準備攻略)

1001 回覆
35 Like 3 Dislike
各位加油 臨瞓前望一望見到你地都好緊張
記住聽日如果要問人意見嘅話要聽多幾個人可信嘅人嘅意見,千祈唔好淨係聽一兩個人講
要重新排jupas嘅記住要了解多d個科係讀咩先呀

利申:後後地悔
成績唔好又冇報eapp
就要撲去hkcc同hkuspace報asso

hkcc就好撚多人打曬蛇餅有鳩排搞
冇記錯好似係用八達通俾錢
所以可以入定錢入八達通
份form要填三個offer然後等cc派俾你
交完form俾完錢就走得人
過幾日就可以上網check翻自己拎到咩offer

space都係打曬蛇餅
佢會俾部ipad你填form(其實好似可以用手機填
填完就上樓interview
問啲好簡單同普通嘅問題
會即刻通知收唔收你

大路嚟講都係呢兩間
cccu同其他asso hd就唔太清楚
等其他巴打補充

如果你淨係想入u拎個degree就算
可以揀asso engine
但係好撚多毒撚
百幾個男嘅 得幾個女嘅
所以除非你只求輕鬆入u/對engine有強烈興趣
否則咪撚揀engine 一定後悔

social science除非你讀書(背書)好撚勁
裡面太多爆4嘅痴線佬
如果你唔夠勁真係會俾人屠到仆街

health study好似入u都高
但係據聞係因為佢yr1之後會整咁啲低gpa嘅走所以先入u率高(呢個係聽fd講 唔肯定
同埋壓力大
見過個fd讀呢科嘅timetable係一個翻六日嘅830-1730
係我個timetable嘅三倍 嚇死我

大概係咁多 希望幫到你地
唔係好清楚學費點計 但個名聽落BU Asso好聽d
同埋asso有機會升返八大學位
如果野雞學位你又唔打算再進修洗底嘅咁就一世㗎啦

戴返個頭盔先 已上岸數年
唔係好熟珠海恆管
真心驚去到space個陣computer science已經無哂位
貓真係好有靈性
屋企隻bb好似知我好擔心聽日 成晚喺個籠到唔肯訓望住我又扮得意係咁撩我
hkcc marketing 定係 酒店管理 容易上返U 求解答
對貓印象仲停留係nekopara入面
咪撚讀bu asso CIE有幾伏係連登搵返post就知 加上呢兩年內比起其他cc多極多唔關事既ge courses讀 例如pe maths
加上冇咩u收CIE 聽frd講 中大一個都冇in過 bu asso commu
利申 bu commu degree
咁可以讀啲咩
你可以咁諗 本身喺u嚟講都一堆人爭住讀嘅degree
喺asso都一定唔會少
而且u根本唔驚冇人讀 business yr1學生只會收唔完 唔驚收唔夠人
自然俾嘅offer都少啲
多人爭嘅同時 俾到你地嘅位又唔係特別多
Hkcc聽講ok 可以考慮下 總之踏入bu你就會後悔架啦
聽日有時間嘅話去青大捕捉鏗哥
聽個fd講佢一開波就即刻去hkcc報engine
然後再去space報engine
結果space engine即刻收咗
而hkcc過幾日先話唔收派咗個商科offer俾佢
space即刻知結果
hkcc唔係即日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞