[DSE2018] 放榜討論區3 (連放榜最後準備攻略)

1001 回覆
35 Like 3 Dislike
大家唔洗緊張
成績由你試卷完個刻已經決定
hkcc 有咩科 我想讀商科個邊 容易上返ugc
IVE 土木工程高級文憑 呢科仲有無前境 易唔易搵工
個意思係, 大家都無野可以再做到
都係放完grade先排jupas
主觀既卷有雙評制,兩個人比既分差距大, 會有第3評, 最多係有4評
已經盡量保持公平
所以你既grade 出到黎係真材實料!
有學校既老師真係完全唔提ASSO/HD既
呢位巴打你係咪完全冇睇過ASSO/HD既野?
其他科你預咩成績先
唔同既整體成績都反映到你既發展方向
我淨係讀1科選修
best 5 24/25,數底一般,揀咩科好?無咩特別科有興趣。
sosci
社工/護士係咪最好選擇?
幫friend問,早排收到VTC 既conditional offer,但係佢選錯上課地方,如果想改地方既係直接去所屬院校改定係要重新申請過?
其實已經有上網搵 但係都冇話邊科商科 特別好讀 入返u
講返個人經驗先,我係前年DSE考生,記得個日收到個result 得個11 12分
真係想喊,完全唔知可以點。後尾比個fd 水左去讀asso,覺得自己廢唔啱讀書
以為都係hea完2年之後出黎做野算。殊不知入到去先發現原來同中學係兩回事
慢慢適應個種chur既生活,識下d朋友,再加埋d肯教你野既老師
有時真係覺得讀asso係人生頭20年最學到野既時間。

如果各位對於通識,社會時事,政治,行政管理等等等係有興趣的話
不妨考慮下CCCU ASocScPAM,師資好,配套足,最緊要係升ugc ratio唔低(74%)
我地開左個group:https://t.me/joinchat/E7E4hA8I0s7GwQtIFx_PRA
對我地program有興趣 或 者想了解多d asso生活 既同學都可以入黎傾計架
希望大家都早日上岸。

利申:上得返shitty,多謝offer god
讀完中學時間過得好快
第一次放榜都係4年前既事
我前排收到HKCC Social Sciences (Psychology) 嘅conditional offer
但我見讀呢科唔會上得翻HKU / CU social work
而我將來又想駁翻入HKU / CU social work嘅話
可唔可以聽日去到HKCC報名個到 即時報翻 應用社會科副學士咁
因為我係Eapp又冇報到其他HKCC 嘅social sciences科
同埋我報左 應用社會科副學士 係咪就唔洗去確認Psychology個conditional offer?
求大佬們點醒
想問有無非神科係計b6/4+2

因為肯定自己唔會有lv123

咁報b6/4+2嗰啲應該會着數過報計b5嗰啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞