[DSE2018] 放榜討論區3 (連放榜最後準備攻略)

1001 回覆
35 Like 3 Dislike
祝 科科拎2
我前排收到HKCC Social Sciences (Psychology) 嘅conditional offer
但我見讀呢科唔會上得翻HKU / CU social work
而我將來又想駁翻入HKU / CU social work嘅話
可唔可以聽日去到HKCC報名個到 即時報翻 應用社會科副學士咁
因為我係Eapp又冇報到其他HKCC 嘅social sciences科
同埋我報左 應用社會科副學士 係咪就唔洗去確認Psychology個conditional offer?
求大佬們點醒

你可以入到去internal transfer
如果hkcc psycho同social work係同屬social science department 咁你只要入到去gpa過2就可以trans
好 姐係聽日收完成績表就即卡要狗衝去Poly
唔該哂
我前排收到HKCC Social Sciences (Psychology) 嘅conditional offer
但我見讀呢科唔會上得翻HKU / CU social work
而我將來又想駁翻入HKU / CU social work嘅話
可唔可以聽日去到HKCC報名個到 即時報翻 應用社會科副學士咁
因為我係Eapp又冇報到其他HKCC 嘅social sciences科
同埋我報左 應用社會科副學士 係咪就唔洗去確認Psychology個conditional offer?
求大佬們點醒
報左唔等於人地會收你 你最好睇下佢有冇話即場知結果
如果知佢會收你 當然唔需要去claim psycho offer
好 姐係聽日收完成績表就即卡要狗衝去Poly
唔該哂

hkcc呀 去poly claim唔到offer
因為我睇HKCC個網:http://www.hkcc-polyu.edu.hk/abouthkcc/details.php?id=86&lang=chi
話HKCC要讀翻CU / HKU嘅social work係唔同科
駁翻CU social work就要讀應用社會科副學士
駁翻HKU social work 就讀應用社會科副學士(社會學及文化)
而HKCC嘅social work淨係得HD
所以我諗聽日去到即場報翻兩科咁都ok?
冇呀,就係見係隔離咁
求大佬們點醒

如果hkcc psycho同social work係同屬social science department 咁你只要入到去gpa過2就可以trans
因為我睇HKCC個網:http://www.hkcc-polyu.edu.hk/abouthkcc/details.php?id=86&lang=chi
話HKCC要讀翻CU / HKU嘅social work係唔同科
駁翻HKU social work 就讀應用社會科副學士(社會學及文化)

唔係淨係講緊畢業生去邊咋咩 你讀social science NS報hku sw都得 同埋你已經有conditional offer你再報就要放棄本身個個
12個鐘
i大見
準備讀As
原來 等我仲係到諗係咪報哂兩個
但如果我即場報social science NS 唔係即場知結果 後尾佢唔收我
然後我個psychology個到又冇claim 我咪hihi?
求大佬們點醒

唔係淨係講緊畢業生去邊咋咩 你讀social science NS報hku sw都得 同埋你已經有conditional offer你再報就要放棄本身個個
但如果我即場報social science NS 唔係即場知結果 後尾佢唔收我
然後我個psychology個到又冇claim 我咪hihi?

你報晒兩個佢都只係會出一個offer畀你啦 你聽日放榜只要見到個分唔穩入U 嘅咪狗衝去hkcc問 我唔肯定可唔可以咁樣有conditional offer仲去報
好 明白哂 唔該兩位
求大佬們點醒

你報晒兩個佢都只係會出一個offer畀你啦 你聽日放榜只要見到個分唔穩入U 嘅咪狗衝去hkcc問 我唔肯定可唔可以咁樣有conditional offer仲去報
好 明白哂 唔該兩位

最後真係唔畀你報嘅就internal transfer la 過2就得
多謝巴打提點
心定翻啲
聽日拎完成績之後點
去報名?

聽日拎完成績之後點
去報名?

夠分咪安慰下啲frd
唔夠分就去你想報/報咗嘅asso到Walk in/ claim offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞