[DSE2018] 放榜討論區3 (連放榜最後準備攻略)

1001 回覆
35 Like 3 Dislike
Bafs hist
有出路嘅科

真係去考紀律部隊?
我係讀cccu asocscpam 升返上去,自己比較中意通識同歷史
啱啱開頭係有d唔慣,全英文。不過後尾讀讀下慣左,d老師好肯答你野
認認真真讀上返U其實唔難。加上科野係社科入面算難,所以佢升ugc率不嬲唔低。
出到黎大部份都係從事返政策研究,智庫或者政府工

https://www.facebook.com/pamdsscccu/
你可以上佢地fb 睇下,有多d資料參考

屋企窮
有資助?
asso都可以申請grant loan的
中英文有4可以諗下8大bba/ba,冇offer/唔鍾意就retake/asso啦
先捻下興趣,個科啱唔啱讀。再問下自己有冇恆心挨兩年比人笑既生活
再問下個科既升UGC ratio,橫掂又唔係急,一定要考慮清楚先好報
一樣文史 預自己應該得21-22 預期差既話就18-19 原本aim hku文學院/bu傳理已經無緣 如果city/bu/lingu文學院有冇機?樹大珠海傳理又點
諗緊space定hkcc
利申sosci
兩間都有比offer我 都係想讀既科
如果想讀nursing 但係怕冇五條二
各位師兄建議去讀護士學校 ive 定毅進文憑?
報定非八大先
有18、19分可以一試bu lingu arts,但18分機會就好微
咁你揀升UGC率最高個間 然後勤力兩年
自修生好似7:00可以check到
你aim升返邊間U先?
雖然我係CCCU既,不過我覺得整體上一定係space先,只要係space高gpa,hku冇難度
仲糾結緊牙蘇定係自資學位好
有無ching知hkcc mkt嘅ugc升學率係點?
仲有hkcc嘅話有condi但唔啱個科 最後有無得轉
中大asso
hkcc
space報名係一定要去九龍分校定邊間都得

銅鑼灣/九龍灣
推一推求解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞