[DSE2018] 放榜討論區3 (連放榜最後準備攻略)

1001 回覆
35 Like 3 Dislike
[DSE2018] 放榜討論區1
https://lihkg.com/thread/723450/page/1
[DSE2018] 放榜討論區2 (附加「放榜五種心態」勸世文)
https://lihkg.com/thread/731818/page/1

歡迎大家係度詢問放榜問題。
TG/WhatsApp/CD-ROM詢問區
https://goo.gl/forms/A5wsfAZHVtpNhnwX2

呢個Post集中講放榜倒數階段要準備嘅野,主要分左JUPAS區同ASSO/HD區。可能有啲內容係阿媽係女人,阿爸係男人,不過可能有巴絲打真係冇諗過,所以我會打埋。開始前,小弟都要不厭其煩再提大家要避免陷入放榜悲劇

放榜悲劇:站著如嘍囉 (呢個point太重要,所以要post多次)
有一類人覺得自己實掂,冇Plan過放榜。用呢種心態迎接放榜猶如裸考一樣。以小弟多年觀察,「天意弄人」係放榜必見情節,10人入面總會有1人意外墮馬。大家以為墮馬只會係其他人身上發生,但天意就係連你自己都估唔到自己就係墮馬果一個人 ...... 所以,跪求大家要做好最壞打算,唔駛放榜全世界狗衝時,你仲係度那年十八

放榜前睇到呢個post 先plan的話都未算遲,有需要可以係度問下巴絲打過來人或者小弟嘅意見,呢度好多人都答到你。如果你係CD-ROM冇AC,都可以留低你條問題係Google Form幫你Post出黎,或者留低TG個別傾

JUPAS注意事項
1. 準備三個Plan去排Band A同Band B嘅科
Plan A: 正常預期成績
Plan B: 比預期好嘅成績 (多3分)
Plan C: 比預期差嘅成績 (少3分)
作用: 放榜後思緒陷入混亂,難以自拔,放榜前諗定後備方案 (特別係Plan C) 有著數

2. 唔同Banding點排?

Band A
A1: 最想入嘅科/最想搏嘅科 (分數達LQ/LQ減1-2分)
A2: 分數達LQ嘅科
A3: 最穩陣嘅科 (達到Median/UQ以上,最好係收生人數較多嘅科,因為收生人數多,分數浮動就會少)
有人會因為自己DSE分高左,唔想浪費左個分,所以揀左D高分先入到但自己又冇興趣嘅科目,最後讀到好頹。所以各位都要諗定Plan B點做

Band B
雖然Band B嘅取錄人數比Band A少,但都要睇清楚Band B嘅科目會唔會考慮排喺Band A以外嘅考生,唔好亂排 可以上JUPAS嘅網頁 Programme Search睇下過往果科有冇收過Band B或以下嘅學生 (禁入Programme,拉落去睇Offer Statistics)
Programme Search拎: https://www.jupas.edu.hk/tc/search/

Band C至Band E
都未必完全冇機會入,舊年都有近1600人被分派去Band C至Band E嘅學士學位課程,所以唔好亂放一啲明知冇可能或者完全冇興趣嘅科,浪費左個choice

放榜日ASSO/HD注意事項

1. 安排路線
在一日之內,預左自己最多只能夠去到三間院校報名。填表、排隊等面試、等候面試結果,大家預要三個鐘。放榜前計劃好自己路線,最想入個間就去左先。新界大西北嘅朋友就Good Luck了

2. 搵FD陪
帶多一個朋友去,搵佢做你秘書,幫手keep文件、keep time,斟茶遞水買野食,有人陪個人定好多。記得攪掂晒之後請對方食飯

3. 必帶物品 (自己睇下圖)

各位上左岸嘅ching,唔好掛住依花生,一齊幫下佢地。大家經歷過放榜,個種壓力同徬徨你懂的
Plus
幫frd問,asso即場報名係咪即刻知結果?
幫手
唔一定,個個學系唔同
要主動問清楚幾時知offer,否則有機會白等浪費時間
留名
CD-ROM
收到hkcc offer 佢就叫我放榜嗰日1:00去claim offer
咁我應該一拎到張成績表就衝去hkcc定係喺學校hea多陣先去?
因為佢叫我唔好太早又唔好太遲 所以我驚如果我一收到張成績表就衝過去 hkcc啲staff會唔so我🤦🏻‍♀️😂

佢叫你一點就一點啦
咁大間學院白紙黑字唔會走你數
不過唔好遲到,如果唔係佢可能當你放棄offer
同埋電話叉好電,有機會佢會打俾你問你要唔要offer
放榜近了 你地應當悔改

全部番中國讀啦
去中國讀醫將來可唔可以做你同事
當然得
香港係祖國不可分裂既一部份
CD-ROM IFC黃牛黨
多謝熱朱奶巴打
祝所有後日放榜ching順順利利開香檳

點解巴打唔直接留post
點都好, 祝你好運
通常都係 有啲係等通知
唔想到時見到你撚鳩我
最和善既中國人就係我
大家都係中國人 點會撚9你呢
成日猴住我對腳
吹牙
真絲
我都係絲打
咁啱 我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞