拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
老實講好多native嘅鬼佬英文都會錯鳩晒grammar又用錯字
不過child登仔未去過外國住唔會信 睇正負評就知
乜柒
/Either when you mention good luck/
e.g.
touch wood 好彩無落雨

Or /when you mention hopes you have for the future/

touch wood 希望聽日唔會落雨

而唔係
touch wood講句,聽日九成九都落大雨㗎啦

好難明咩
樓主係講touch wood唔可以駁negative statement用, 亦都合乎字典解法
咁姐係樓主冇錯啦 洗唔洗返去教埋你中文呀??
Touch wood 你比雷劈死...

歡迎解釋「你比雷劈死」點樣係confident statement

FYI
Confidence
The feeling or belief that one can have faith in or rely on someone or something.
‘we had every confidence in the staff’
‘he had gained the young man's confidence’
大吉利事講句如果你聽日撞車死左
Touchwood你撞車死左

明大吉利事點解未
touchwood講句
呢句嘢經常出自啲閪格中女把口
仲難聽過粗口
好地地一句解完, 你點解係都要兜個圈解
肥絲有500正評
引你出黎
多謝提點。中文唔好,識講唔識寫
我都係留返畀你同樓主鬥1999啦
都唔明點解咁多負皮
樓主根本冇講錯
係態度差啲啫

利申:已正皮
上連登勿認真
自己知就得 做咩要袋錢落人地袋
你又幾英式幽默
成日同人講好耐無病過,係咪要加返句touchwood?
根本呢句就多9餘
樓主想講大吉利事唔等於touch wood
柒就認啦樓主, 仲要死撐, 好撚肉酸呀
香港人柒,自己都柒埋一份
啱呀,喺連登講語文真係好撚柒,明明自己啱都收700個負評,肉酸到
tourch wood 講句,是撚但喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞