拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
憨鳩仔
講黎聽下柒係邊?
睇哂先
聽過d同事講
我地已經一早搵左其他部門做。我地要兩手準備,touch wood佢地唔能夠準時交貨
正解
正解
206樓覆左

Confidence
The feeling or belief that one can have faith in or rely on someone or something.
‘we had every confidence in the staff’
‘he had gained the young man's confidence’

我咁耐都冇病過,touch wood。
Touch wood,我下年一定升職。

Confident statements
佢教育你呢一件事上,佢失敗咗, 呢個係真
不過件事本身, 佢正確, 你錯誤
而佢唔係嚟跪地餵豬乸求與您溝通
佢係嚟屌錯誤
如果你有份錯誤其實會被屌埋一份
睇得明你就被屌中, 睇唔明都係屌中, 不過柒到唔知痛.
屌9佢, 都講求準繩地屌, 帶勁地屌, 順滑地屌否則對方都有唔啱
英文俾英語世界約定俗成,係得的。
俾你,就唔LUN得,單一標準,明確堅定。
你個大眾係銀行定書店?識嗰啲冇人覺得啱喎。
憑咩你要人春風化雨糾LUN正你,而唔可以單憑佢識你唔識就屌你兩棍笑柒你啊?
知識經濟智慧社會,識既人玩9唔識既人都無可厚非
你仲要人跪地餵你?
我代佢答你
英文,係西人既語言
錯英文,就係佢既語言,佢有權用有權改
明明樓主岩都咁多負評
碌落去睇原來成班on9仔玩秒殺炒曬車
成2千正評 無人睇到其實同樓主個解釋一樣
你話香港有民主俾呢班友咪仆得街囉

而家啲人嘅entitlement好誇,被屌/睇人被屌,都要要求屌得精彩,屌得清晰,屌得有教育意義
係,第一個回覆個張圖既解釋其實就係樓主講既野

真係touch wood講句,你輸到被人斬都無人會幫你。

touch wood, 世界盃到而家我都未輸過。
樓主岩 點解咁多負皮 成班讀屎片呀?
有民主佢哋OK
大是大非
叫佢哋票選教授就一定十萬仆街
原因係香港富裕,富裕得來大家有種發財立品心理
要求普通人做好人
要求好人更好
但對壞人反而縱容
造成反而冇咗平常普通既態度
投票大是大非既野就得
選領導人肯定俾人撚化
咁多頁解釋左咁撚耐居然負皮都係瘋狂增長
Child登
我意思係physically mentally 呢類專用term 我接受到
或者係一啲學術或者職業專用我都明白係方便啲。

但well actually definitely make money value 就絕對係無必要單獨插入係中文句子入邊。
Knock on wood 同 Touch wood 好似係兩樣野黎
我剩係聽過人用Knock on wood 黎講 打J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞