拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
香港大撚把人英文差仲學人中英雜用咁講野
Child登有幾多個真係識英文
根本聽見過人用Touch wood黎講衰運
好多人唔用腦跟風俾負評
根本未聽過人用Touch wood黎講衰運
識唔識either點解
改人錯已經恩賞緊著數俾人,仲要跪地餵豬乸?
話樓主柒嘅人, 佢地quote 嘅例子都依然呼應梗樓主
一樣都係指hopes, 泛指正面嘅嘢噉用
touch mon講句 樓主on9仔
拜山thank jesus,唔飲茶cup of tea
一個post吊左咁多小學雞/新香港人
大英帝國既優良文化已盪然無存
香港充斥大量學而不思既新香港人,十足十支那人既東施效顰
真係人唔笑狗都吠
點解樓主成日avoid bad luck呢句
Either when you mention good luck

Or when you mention hopes you have for the future

我真係屌你都晒氣,字典英文都唔識

愚昧真係無得救,此post已完,bye bye
to avoid bad luck, 選擇性失明
識唔識either點解
點解樓主成日ignoreavoid bad luck呢句
睇左幾個post,樓主真係無錯。
好多人睇唔明秒殺錯誤
證明你唔識英文
點解咁多野唔touch 要touch wood 先表達到個意思
睇完英文解釋都係覺得樓主正確 比負皮果d真係文盲定死雞撐飯蓋?
簡單黎講
樓主認為:touchwood只可解托賴/好彩
連登仔:可解托賴 亦可解大吉利事
屌你識唔識英文啊
可圈可點既用法變左約定俗成咁啦,問題不大
反而強差人意有少少中間位
希望keep 住good luck

Avoid bad luck 有咩問題
9啲講咪即係負負得正
正如 上下其手 曲解曬咁
冤枉呀大人,我從來無avoid

原post:
希望運氣唔會斷

咪即係avoid bad luck囉

我一時忘記左連登開post要學肥絲大隻咁屌左要屌埋右
下次講咩都要寫埋相反意思你先睇得明

我想順順利利呀
(P.S. 唔想多多阻滯呀)
夠清楚未
真係未聽過人咁講
喺child 登講有乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞