拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
唔啱,意思唔同

托賴係客套說話

好多講touch wood嘅情況唔可以換托賴落去

Touch wood我考到牌,我一定大宴親朋。

托賴我考到牌,我一定大宴親朋。 < 唔啱
其實我一睇就明
唔知要估d乜
部分兒登仔既理解能力真係唔講得笑
無心插柳,唔洗客氣
不嬲都係講「好似幾年冇病過」/「一直都冇虧過錢」呢type嘢先用touch wood
哇 我點識你啲符號點解呀
我以為依個係指個字係動詞,同埋係為「你」帶嚟衰運呀
總之就係噉啦,溝通係相向,我唔明嘅話就已經係失敗,我失敗又好,佢失敗又好,各有各睇法
起碼我依家只係見到依堆文字令好多人誤會
Ok fine,我都有好多fd係表達能力好差,佢地自己溝通得好好,但對外人就講極都唔會明,語言係用嚟溝通,唔係用嚟凸顯自己「我唔明點解你地唔明」
屌那星樓主你開過個新AC算啦 現實又無人知你係邊個 咪撚係到煩到假膠咁
個問題就係中英夾雜就係咁難明 香港人講野係無乜章法

「Touch wood你...」、「touch wood講句,...」,就係我聽返黎香港人常用嘅用法,我都唔知點分咩動詞明詞

撚樣你唔撚係以撚為廣東話真撚係好撚清撚楚呀嘛

以上撚字係咩詞
我已經講左我想講嘅野,只係大家仲有啲討論咁。我有野值得覆就覆,無野個post自然會沉底,唔會浪費閣下寶貴的0.1秒scroll過
Today learn a lots of brain.
Thanks you, touch wood.
所以你個「touchwood你(衰運)」咪一開始就寫錯囉
speaking又唔同writing,你寫句說話出嚟嘅話,就唔該你加返標點
而且你仲要用嚟做反面例子,根本有好多個錯法都可以有,我點知你想講有咩錯啫
如果你想表達個「touchwood你」唔係verb+object,噉你就加返個標點係中間啦
正如我地用廣東話講,都唔會唔加標點係中間
「Touchwood,你...」依個先係正常用文字表達嘅方法
我都係一睇就明 仲心諗做乜鳩咁多負評
事實係肥絲呢啲睇嘢小心嘅人都無誤會過樓主意思的話
問題出於邊個身上真係顯然易見
仲要終於發現自己柒左錯左,又去屌人1999,死都唔認問題係自己度
其實樓主原post個討論context已經由一句「講好彩嘅事 / 好嘅希望前或後加」帶咗出嚟
如果正常咁順序睇而唔係飛嚟睇, 真係好難扯到去將「touchwood你(衰運)」睇成V+O
返去做野先,多謝所有回覆支持的ching,等我知連登仲有正常人/智者

Today has been interesting. 開個post講下英文都過千負評,晒左香港人幾多時間
中文約定俗成就ok,英文就唔得,雙重標準到呢。而家好似你扮英文勁多啲喎。從來無人覺得講左個touch wood 勁,就算係錯都唔會話覺得自己勁,大家明就得。係你以為自己英文好勁,將大眾都覺得啱既野話錯,係要顯得自己眾人皆醉我獨醒。如果你出發點係糾正人都無咩錯,但問題係你既語氣係要屈人扮英文勁,係要笑鳩人柒,真係衰啲講句樓主識少少扮代表既撚屌一個。
屌你老母 阿生蠔愛好者你識唔撚識英文啊 樓豬真係屌你都曬鳩氣
你理解錯佢講既野, 佢講緊既係,
中文, 係我地自己既語言, 咁自己改自己野緊係冇問題
但英文係人地既語言, 你點樣定俗成一樣唔係自己既野?
正確用法
Touchwood 世界盃打咗咁耐我買親波都未輸過🤟🏻
你成句睇啦 仲話人選擇性失明⋯好撚尷尬 人地都話係講緊positive時先用touch wood 以防止俾自己燈撚佐而帶黎bad luck

自己quote咗乜都唔知 仲要笑鳩樓主
正辣殺 柒佐就認啦on鳩仔
樓豬好撚尻閪柒
放心 實有人明既 個d on9仔由鳩佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞