拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
到最後原來係小朋友唔識解大吉利事
原來已經唔係講緊動名詞
入得遲咗添
同可圈可點一樣,錯既用法反而多人用,搞到依家用可圈可點都要get 下前文後理先知講咩
表現能力差真係出少句聲柒少陣
要追20頁先睇得明你講咩 係現實應該都冇咩人明你想做咩
我唔明點解樓主會有千幾個負皮, d負皮係咩意思? 係屌緊樓主定屌香港人有廣東話唔用硬係要中英夾雜?
連登仔真係好柒,英文廢仲要懶醒,又死唔認錯
樓主明明岩都咁多人負皮
樓主明明冇錯但成千幾個負皮
係屌緊樓主1999
頭5頁一人一句去嘗試解釋樓主講緊乜撚嘢
你睇下無論話樓主講得啱定唔啱都有幾個版本
好似睇緊啲咩中學生街訪噉,唔追問根本唔知佢講乜
情緒用字就多,內容就唔清唔楚
即係中文「托賴」囉
認同樓主
但負皮係比樓主1999
其實佢有埋example都好易明姐...
只可以話child登仔閱讀能力零分
樓主冇1999
同字典個講法一樣
例句亦符合正確用法
古文明研究咩,佢表達到一舊舊,我真係幫唔落啦,要30人嘅文字學專家團隊走去幫手翻譯先明到佢有咩大智慧
最慘係佢明明岩,都有成班圍威喂俾負皮同鬧佢。 到知自己柒左又屌人1999。呢個世界真係愈蠢既人愈有自信。
3個字典都係支持緊樓主講法
只係有啲人連字典解釋都理解錯,以為自己秒咗樓主,其實係自己開槍射返自己

最諷刺係,好多跟風/睇頭幾個回覆,就以為係炒車笑料,無獨立思考咁跟大隊俾負評
而家問題係「可解大吉利事」呢句description係歪曲樓主意思
樓主唔係想講touchwood唔可以「解大吉利事」, 而係唔應該「以當大吉利事嘅用法」(駁negative statement)去用

少少嘢都要人解釋, 仲好意思衝出嚟柒, 唔好將你自己智商投射去其他人身上
回應樓上幾位,都係嗰句
本來諗住係洩下忿
以為連登仔個個180之餘英文都應該A/5**
講兩個例子就夠,唔洗quote source
唔識就自己google下字典都明啦
點知係被人用「證據」圍屌

你覺得我1999,我冇意見
佢個example係「touchwood你(衰運)」
依啲係咩example?
大哥, 例句都比埋你啦仲想點
呢個唔係重點, 呢句野只係講多數用錯既情況, 唔洗太詳盡, 你睇正確用法就已經夠
依家香港啲人表達得差,人地誤會你,到人地把聲大過你,表達得好過你,搶晒attention,之後就可以話人無獨立思考
佢前面our relationship果度已經好清楚啦。
touchwood 你(衰運)咪即係insert衰運既事入去囉。
即係touch wood你死左,你屋企就唔知點算啦。
樓主 我想知咁講啱唔啱
噉咪表達差囉
你要話人錯,但淨係舉到正面例子
下面啲人無錯呀,佢地咪估緊樓主想講邊啲係反面例子囉
今鋪我撐你喎
平時以訛傳訛,冇特登走去查真係唔知正確用法係咁
你冇1999,係班小學雞連字典都唔識睇

多得樓豬,長知識了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞