拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
Touch wood 不嬲都係當大吉利是咁用
有咩不唔不嬲
不嬲錯既野就等於岩?
on99
不嬲約定俗成,係樓主先會扮撚哂博士係度咬文嚼字咁好似開心大發現以為自己好撚醒咁衝出黎笑鳩人,同肥絲真係無咩分別
“Touch wood 講句”
連登真係好容易帶風向
其實有幾多負皮係真係了解過人地講咩先比既呢
touch wood呢個詞本身已經好難聽好無謂, 仲要用錯真係on9

成班人沖出黎柒屌樓主,
不如咁啦, 覺得樓主錯既, 用中文打返你覺得字典係點解釋,然後先屌樓主
救命, 咁係因為佢句野既意思係, "佢一直以黎都冇撞到鬼", 所以touch wood
就係因為講完衰野先要touch wood 帶走佢
我明樓主講咩
唔講咁多 即刻駁咀
如果係中文/廣東話,約定俗成ok
但而家係英文,國際語言,香港人用錯,就係柒
正如好多人都會笑柒啲Singlish
你係要將個連喺英語世界都算偏嘅用語,改左人地個意思,然後話係香港特色,香港人文化真係低落到咁?

事實就係,中文有大把字可以用

大吉利是,你死左,都有保險賠。
衰啲講句,你真係得third hon,都算大學畢業。
好話唔好聽,你得third hon,都算大學畢業。

夾硬用touch wood,十居其九係扮英文勁、扮讀番書
呢啲人唔屌屌邊個
第一, 幾撚時約定俗成? 傳入香港多人用錯就變左約定俗成?

第二, 樓主咪講左係因為有條友係佢面前鳩咁用所以佢燥要上黎呻

"向你解釋就叫笑鳩你, 問你攞貼士即係打劫你?"
不嬲講開掂木
唔係咁解, 而係講完一句正面/至少係中立既事, 希望佢唔好變衰所以加句touchwood
teawood講句

lihkg英文台
(有些)人不都嬲都錯, 錯係佢生命, 佢倫理, 佢價值
你香港人用廣東話就勉強可以約定俗成(照計正路廣府話應該廣州話事既)
用外人語言真係冇咁既資格錯就係錯柒就係柒
除非你話英語係你既語言囉
你有咁既膽就得
<文盲大辭典>:我用開既用法啱就係啱, 錯就係約定俗成。
touch wood
認真魔人
英語低普及度低到公認自認多人唔識先會咁玩英語
MONDAY=MONKEY DAY
星期天是猴子冷笑話呢類
只不過日本人自己知自己咩事呢
兒登
樓主擺明係又1999又兜得柒啦
話撚知係你識幾多嘢咩
一睇一樓同頭一兩個回覆就知佢根本唔係講緊咩動名詞
佢真係唔係講緊動名詞.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞