拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
我自己唔會咁講
但係每種語言去到一個地方好自然都會變質
除左British english之外
都有樣叫world Englishes 嘅野
樓主堅持用正宗、最原汁原味嘅英文係好事黎
但係夾硬要大家都用正宗英文 如果唔係就係英文廢嘅話 咁其實係一種野蠻 即使個目標係好
半個 linguistics 留名
補充 當然有啲唔係語法 唔係用法上同語源有衝突嘅柒位
譬如In my opinion,I think...
無限期支持樓主係呢啲柒位上導人向善
屌,好撚多真係 我d同事成日講
追左129個回覆然後冇心機追
我一直都知touch wood唔係當'萬一'咁用
所以我都唔會講呢個字

不過我睇完咁多都係唔太明白

其實touch wood個字面根本係冇意思?

我要中六合彩,touch wood
touch wood好彩今次死過返生

諗左好耐都唔係好識應用
其實都係學多樣野姐 又唔係迫你改 啲人起哂鋼做乜撚
如果講既人自知係變質嘢其實還好
但是
親愛的朋友呀
佢哋係覺得自己正確無誤的
香港製造 惱羞成怒
已經約定俗成
同"可圈可點"一樣
屌極都一定有人錯
咁係堅柒嘅
如果佢地打住British english嘅旗號講啲咁嘅On9 phrase
不恥下問
outlook
你英文唔掂,香港地,大家明,正常冇人會屌你

我自己都中英夾雜唔理文法啦

但而家係一班扮係識英文嘅人,拋書包,講錯嘅英文,我由頭到尾都係屌緊呢類柒頭

點解要幫住呢班立心不良的柒頭皮?

Touch wood呢個字根本連native speaker都少講,廣東話又有大把更傳神的講法,啲人夾硬用,只係扮勁

亦都唔關英文localization/word englishes事,touch wood喺香港都少人用,冇公認定義
Touch wood個origin係迷信黎,大概係掂/敲舊木,就可以distract啲邪靈,好運啲咁

所以講完好事,廢事佢地聽到之後會特登玩鳩你,就touch wood囉

東方/香港根本完全冇呢個傳統,夾硬講touch wood只係人云亦云

其實同講「大吉利是」差唔多,「大吉利是」個詞本身無乜意思,講黎都係為意頭。你唔講,句說話個意思都冇乜分別
push
柒到唔敢睇落去
柒頭擘大你個屎眼睇清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞