拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
岩你老母
學好中文先啦
學到野 樓主
呢啲真係聽到想搵窿捐
屌班人冇腦架

Touch wood都講明係希望帶嚟好運咁用

你中文個意思都唔會係 “希望我好運咁講句啦,我撞車死咗都叫有買人壽有得賠俾屋企人”
岩岩上網睇過d 例句,主要有兩種用法
1.好彩/太好了
例如: 今日冇畀老師鬧,touch wood.
竟然趕得切,touch wood.

2.願上天保祐
例如: 如果今次考試唔合格,就要留班.touch wood.
A:巴西隊唔可以再失波,唔係好難追
B:touch wood.

好多人當左"一個唔好彩/好話唔好聽/衰d講句"黎用,應該就唔係touch wood原本意思
劣幣屌柒良幣
第一個例子 touch wood 阿爸死左
如果阿爸好健康呢 咁係好事定唔好事 純粹無聊吹水
放完暑假再出學術post啦,班幼蝗冇撚得救
樓主錯在妨礙低能兒童快樂無窮既愉快人生
肥絲再世
聽得最多係
“touch wood 果句,好彩無 xxx"
睇完大家講都唔知有無錯
拜撚託
touch wood呢兩個字本身已經好柒
其實原本就無呢個傳統 學咩撚野人touch wood, 懶係野咁。 我住左美國8年都無聽過任何人用過呢個phase. 除非你真係同開英國人接觸 如果唔係你無特定文化背景走去用人地文化o既用語其實真係好乞突。
不用得d咁乞突o既中英混雜9成都係想扮abc
大吉利是講句十年八載後一街講普通話話,仲邊有人講touch wood呀 touch wood
樓主完全無錯 唔明下面做咩咁多人衝出黎7 睇到我亂曬大龍
哩個難分真與假
我自問真係知 但有時會講
Thank you U
樓主好撚慘
成班英文閱讀拎唔拎到2
唔知你識唔識,但可圈可點係讚梗人
touchwood老豆呢幾年都仲好健康,唔洗我幫手打理公司
托賴老豆呢幾年都仲好健康,唔洗我幫手打理公司
知耻近乎勇。教而不善激到嘔電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞