拜撚托,唔識就唔好講"touch wood"

368 回覆
264 Like 1316 Dislike
好撚躁你唔撚當面屌佢?

樓主肯定真人毒撚一個 唔敢出聲
不如屌啲香港人講英文冇尾音
樓主好波,引咗一堆文盲入黎柒
之前開po 講「可圈可點」,成班盲毛話用慣咗就唔當錯
Seminar講者,我都有啲教養,唔會大庭廣眾屌柒嘉賓
CHILD撚到
用得正唔正確都好核突
有教養 就唔會爆粗屌人啦
真係咁撚難明 定係你自己唔肯改變既有認知
成班大陸仔咁
認起可圈可點
Idiotic enough to argue about language in Child Den.
樓主講個堆人個用法係錯
但講到1999

Touch wood 可以解祈求幸運或
祈願將來繼續保持好既狀態
亦都可以係人地講左啲唔好既事時
講touch wood
希望件壞事唔會成真
所以其實話似「啋大吉利事」係ok架喎

問題係 絕對唔係咩「touch wood你」
呢一個用法係似平時啲人話
「陣間你一個唔好彩⋯」
呢個用法係好似咒人咁 梗係錯
今次你解錯, 呢啲唔係叫劣幣驅逐良幣, 只係香港人skip字文化嘅結果
例如「話咁快就」實際上係「話都冇咁快就」, 但而家冇人會咁得閒下下同你講哂五隻字
其實就算係英文入面都會有少許呢種「詞」/「否定語+詞」表達同一意思嘅情況
粗口係文化,有教養同無教養嘅人都可以講粗口,係睇場合。

上連登屌人,唔撚爆粗幾時爆
樓主柒到飛天 7月之星
真實用法唔清楚,淨係睇到上面成班文盲quote reference,但又唔識英文理解唔到reference講乜諗住挑樓主機
佢第一個post 既意思擺明係
用touch wood 來避免衰野既用法係錯係文盲唔撚識野
下面係到兜
你又講得岩喎
樓主1999唔怪你, 佢係插緊touchwood唔應該直接駁住衰事用, 係用法問題, 唔係意思問題
套用劣幣驅逐良幣,唔係完全準確,但情況相近

劣幣(陰公)同良幣(冇陰公)面值(意思)相近
但隱藏價值(字義、字數)唔同
基於人性(貪快),市面流通的會係劣幣(陰公)
良幣就比人留黎收藏(文化人打飛機)
樓主冇咁講喎
港式英文黎 樓主識條鐵
樓主唔講 真係唔知個用法咁 specific
即係咁 香港人一直用錯就無可能改到架喇 都唔係咁易解釋
(成班人貼晒 reference 都唔明就知,天啊 comprehension 係咪咁差呀)
但又唔你逼你改用法 學多樣嘢又唔係會死
例句:幸好大部份人都封鎖了條煩膠,touch wood.
唔係*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞