樹仁係咪真係讀唔過

411 回覆
35 Like 251 Dislike
為咗個懶係嘢嘅degree
再唔係玩盡啲 re-asso囉
真係倒錢落海好過俾佢
下年再報其他大學好過啦
2.尾有冇其他u會收...

冇 我見全部conditional offer 最低3.0
樹u歷史ok la
洗咩底
HR唔係白痴
巴大2.幾先? 同埋邊一科 入樹仁係直入year3?
我只係企喺夾心階層角度諗
俾咗十幾萬讀到一半走咗去
太浪費錢 個得著代價太大
利申 差不多既situation
唉最衰sem1以為b啊c啊都好夠冇上過堂咁濟
2.9 入歷史系yr2
樓主讀asso都得2.幾gpa讀咩都死啦
有無報edu?試下報入yr1
係支那文拼音黎
速大啦,又可以係Poly本部打卡扮下poly學生
Tree u 無問題
問題係major
屌 我都係今年cc soci grad
Gpa 3.2 都冇offer
考慮緊gap year定樹仁
我都經歷過呢個階段
屋企情況麻麻
會諗讀嚟做乜
好想快啲出嚟做嘢

但最後都係頂埋佢
畢業先

而出到社會
發覺好多同事包括埋自己
讀果科最後都唔係做果科相關的工作

但係工作晉升方面
有degree同無degree真係有少少差別
再唔係玩盡啲 re-asso囉
真係倒錢落海好過俾佢

我見有啲人re完有ugc offer嘅 不過睇你係咪非8大不要 如果唔係入樹仁都好過冇
佢2.幾 re乜鳩

重新讀過asso 自己就係自己嘅source
Sem break 係短到冇人有

不過讀完yr1好多人都轉u係真既

講真都係要個學位
你冇得揀就入左先
轉又好唔轉又好

講乜唔等如做乜既
啲同學
讀英文既做銀行
讀中文既做政府
讀bba做空姐/機師都有
讀acct做記者
其實唔洗太擔心

樹仁出黎
影響到既係只係搵第一份工
之後冇影響
捱咗咁耐唔想俾拼音侵蝕個腦
都係避唔到
俾哂機會你 你asso都係得2.尾
我估你都係2.7 2.8啦

根本讀得asso 就要俾旁人更加更加努力
如果你覺得自己努力左盡力左都係得2.尾gpa
係未你根本唔適合讀書?天資有限?
如果你未盡力
有無諗過你浪費自己時間 父母錢 自己貸款
點解俾多次機會你 都仲可以咁hea 逃避?

你asso入樹仁 仲要係歷史 你出到黎可以做咩工?
讀多個pdge做老師?ngo?文職?銀行?物管?
你有無諗過你出路?
周街大學生 8大已經唔難入
仲要有一大班海歸 又有工作經驗再修嘅SF
你覺得你俾人有咩優勝之處?

上面巴打叫你洗底讀master
唔好傻啦 除非你讀個過master有牌
如果唔係只係高分無工作經驗 唔會有人請你
到時你只會差勁多學債

我估你都20歲 你仲諗住興趣行頭走去讀書?
問題係你asso 公開試成績證明咗唔work啦
我係你入唔入樹仁 根本唔係咩最重要你考慮因素
而係你好好諗下畢業後都24 25
零全職工作經驗 文科生 可以做到咩工
你有咩方法可以係黎梗依幾年增加你個人能力好過啦
嘩咁你慘啲
不過學上面巴打話齋
讀住先囉廢係冇得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞