樹仁係咪真係讀唔過

411 回覆
35 Like 251 Dislike
講真
讀四年書就係比時間你探索同學嘢
去擴闊見識
時間一定比番工多

四年你齋靠上堂就死得啦
其實樓主首先要知道自己能力內最好既選擇係乜而去簡
知道左 答案自然擺在眼前
以我自己為例
我都讀過一年hd
一直想讀新聞但自知ugc一定唔係我能力範圍內
咁自然樹仁新傳自然係我能力內最好既選擇
所以後尾quit hd入新傳

其實自資文科黎講
樹仁應該係最好既選擇
再加上依家又有獎學金for asso入
成本唔算高
而且又可以有張degree入場券揸手
如果你冇比樹仁更好既選擇
我覺得唔使諗咁多
無論讀邊間 都係為有個degree姐
係啊
到佢廿五六歲個時睇返我段野就會後悔
講真 冇想像中咁難
通常係fail語文、同人交流能力

你講既野咁ideal
不如再望返下個現實
其實係你自己唔積極啫
你問心 四年做過幾多實習 讀書咩grade 有冇去考試

你自己唔去做 就唔好話現實唔係咁啦

大把同學每年一實習 考cfa
照拎1st hon
係囉 既然屋企都俾到穩定工作你
咁你就去讀啦 反正你都係求個學位姐 就算讀完個學歷無用都對你無影響架啦
利申:頂唔順樹中quit左
講真無想像中咁難
但請得最多人既警察一年都係請二百幾個督察
你覺得樓主ASSO GPA 都係2.9 會考到?
邊個知四年之後嘅事
我有中同會考 15分
大學1st hon

唔通個會考15分之後疊埋心水做地盤?
揸住degree 做文員都多1000啦
燒源都係樹大仔啦,咪又係發達
(而家出事俾人拉就另計啦
又唔好講到大把喇
香港1st hon 率大概一成鬆d
仲要唔知幾多係全省狀元
唔知你所謂既大把係幾多人
你覺得揸住個degree 做文員會揾錢多過做地盤...
出黎做野未?
咁每年做一次intern 練好英文
同考cfa level 1呢類
或者拎second up
係人都做到喇掛

自己比咗幾多心機自己知啦
有時你冇機會係自己做成

大學畢業要搵10萬8萬可能真係靠父幹
5年內要月薪3-4萬 靠勤力可以做到
咁揸degree 係咪選擇多啲先?
咁做譚仔都15k啦
我自己都有出席過畢業禮既
1st class honour dean list 個d 有幾多係大陸尖子大家心照喇
無意幫樹中

但頂唔順啲人要sell呢樣冇用嗰樣冇用
等於高學歷廢青所講
如果成個香港後生仔係咁 日日埋怨 咁香港真係玩完
仲話要香港獨立
其實大家公平競爭
大陸啲尖子 唔係有咩補習喎
人地都係靠勤力

癡線到行係campus 背equation

你唔夠人勤力有咩好怨..?
揸住個degree 有時先係你既障礙
唔肯放低身段
結果d 要付出勞力但人工高既又唔肯做
做成世做d 無用既文員
選擇多?你話我知讀歷史有咩選擇啊
仲要係樹大

你話大學努力五年內可以揾到三四萬
你dse grad 努力十年都得喇咁
講埋D 廢話
一個人大學畢業 點解會揀做文員
讀歷史 都唔一定做番歷史

唔明點解會有呢啲思維限制

我諗讀書 最主要 都係唔想做勞力工作
但又想賺取更多報酬啫

咁大學畢業以機率嚟講
應該搵錢多過dse grad掛?
係啊
但DSE grad 已經有4年工作經驗
人工已經高過你大學入職喇
同埋文員承上你自己講咩做文員都多1000

如果你話讀書主要係唔想做勞力工作
想揾份收入可觀d既工
我咪general 黎講並唔係你咁諗
而且計埋學債一來一回
你大學畢業個時已經同個dse grad 出黎做野既爭左差唔多一球
覆埋呢個訓

四年工作經驗 未必高過入職
中位數係16k
當dse畢業12k 每年加1000
都係16
每年未必加到1000

文員係舉例
同一工種下 degree多數高少少
當然技術勞工另計

唔明點解general嚟講唔係
啫係同一人工下
大家prefer 體力勞動?

學債呢個唔係好駁到
真係比較貴 只能講大學畢業機會高啲
當然如果你唔勤力 之後又搵hea工
咁真係幫你唔到

唔明點解你對讀大學咁大怨恨
我一直覺得係幾有啟發性
唔係從課堂啦當然
同人交流 實習 都幾大得著
視野眼光係擴闊咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞