樹仁係咪真係讀唔過

411 回覆
35 Like 251 Dislike
清係過來人?睇黎樹仁風評真係好差
樓主根本只係想聽正面說話

嘩屌咩最驚係呢樣
仲有咩科要用英文讀
好了解我
恆管同樹仁讀中文邊度會好小小
客觀討論啫
你聽到人踩樹仁
或者叫你唔好讀果啲人
佢哋係咪有好工介紹
俾個manager你做?
定係有辦法俾其他offer你?
還是有錢俾你外國進修?

樹仁我唔評論佢好壞啦

但呢一刻你未有以上其他出路
又未諗到自己做咩
讀住先

可能你讀一年半載覺得好垃圾
啟發到你的人生
不如出嚟社會做嘢搵錢好過
又或者發掘到自己方向去搵其他嘢讀
到時quit就係一種得著

但你呢一刻無選擇
連唯一的offer都放棄
就會變成遺憾
上邊其實講得好岩
除左8大同鯨 得樹係大學
冇offer咪要住先

唔係專科就多數比人話乞食
但乞唔乞食 睇人多過睇科
另外文科人 語文能力好已經係一個優勢

第一 你冇其他degree offer揀
第二 好多工degree係入場券,樹仁幫到你,如果介意sem break短而放棄好多份工嘅入場券咁你咪唔好讀囉
第三 第一同第二年讀得好可以tran u,又或者可以最後讀master洗底,身邊有唔少同學報哂master都收,當中有hku有cu
第四 asso同中六根本冇分別
新傳好似已經係樹仁最好...
歷史系係咪好hea
八大啲中史都係用全英教考同做
hea 既意思即係點?
你鍾意既入到kongu都可以好hea 係睇你個人點對待姐
恒管中文好似開辦年資最短,亦都冇點聽過有誰讀完asso會去嗰邊讀中文?
如果你讀歷史系嘅話要預咗呢個系冇乜資源 除咗讀書 intern exchange 校內活動都要靠自己爭取 同埋真係hea
利申:過來人
你不如講下有咩好 除左收得低分
連ive仔都笑鳩你
你得樹仁offer
話哂讀完有degree揸手
可以符合啲要大學學歷嘅job
仲可以讀master洗底

但係如果屋企好撚窮 等你開飯
就出黎做野算
睇到眼濕濕
聽完你咁講有翻信心去試下
真係介意樹仁
可以入去爆gpa 再tran u
不過有一定難度
真係香港地唯一嘅少少優勢
其實無心水條路想點咪讀住先,反正佢又免學費 你又可以讀一年拎佢gpa 再報過。

樹仁設施唔會話好好 但係佢都逐年換緊翻新緊啦。黎緊應該會好好多。sem break 呢家野 多又點小又點 咪又係hea 你sem 2尾咪又係有成三個月比你慢慢hea la

至於人方面,其實間間都有人讀書有人唔讀 歷史系都有唔少人都係有讀嘅,但會被動啲囉。讀書方面就話哂都係歷史系點都會有啲歷史用英文讀,要了解返中西唔同角度立場。但你話難唔難始終你asso 都2.尾點都會處理到。其實讀邊間都一樣 識唔識到一班戰友先係最大問題。 反而科目點都會處理到。啲professor 都好好人 你肯去搵佢地 佢地都會答你。 有咩想問就問啦
清係咪講真
理科dse18分就唔同講法
啱啊所以就冇報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞