樹仁係咪真係讀唔過

411 回覆
35 Like 251 Dislike
咩呀佢話得樹仁offer呀嘛,咁我咪鼓勵下佢囉
我打個段野又唔係用樹仁同8大做比較
你諗下你讀樹U 要成七萬一年
當你讀兩年都十四萬
差唔多係ENTRY level 既一年年薪
你自己諗下值唔值喇
樓主唔好讀啦
我朋友又係樹大歷史 佢讀緊期間足足提心吊膽夠4年怕畢業冇野做 最後開口中 畢業冇人請又爭落好多銭 急住搵快錢 最後去做職安真漢子
食飯問佢後唔後悔 佢簡單答左句 都唔知讀黎有咩用 眼神帶點唏噓 雙手滿佈傷痕
入職都差幾千呀
Degree唔會特別高人工
Asso中六 一定比人壓價
試過有朋友比人壓到10k都冇 好陰公
尤其樹仁呢幾年已經淪為有手有腳有錢就讀到既大學
算野野地雞架喇
我係承接你 唔係話你錯
嘩多謝你啊巴打
知道名唔好又冇得揀我會俾心機嘅
真係要係度俾人鬧過踩過先有動力發憤
咁快搬埋家人出嚟
其實樹大仲平過八大(因為政府幫手俾咗三萬蚊)
所以如果想唔讀書又求學位嚟講
樹仁都可以話係不二之選
再者啦,樹仁year1唔計hon,year2~4先計
所以你都係收返句老豆老母先,過多3年再講
邊有差幾千啊
講真我自己好後悔讀asso 同埋大學
就算你入職爭幾千
個幾年時間你努力d
過幾年已經過左大學入職個人工喇
當你四年大學ugc 42k *4=168k
做四年野當你平均月薪13k
四年13k*48=624k

個來回就已經差唔多一球
點解要為左讀而讀?
差唔多八十萬*

已經講緊係得萬三蚊人工
如果你努力D 做個散仔
21k*48=1m
來回1.16m
你覺得值唔值?
仲有樓上個個講咩大公司
有鬼用咩
揾錢先係最實際
見到唔少大學同學出黎做野一兩年
最後都係面對現實去考散仔

樓主不如早d 醒喇
講真八大都仲有得傾下
樹仁真係唔好晒時間喇
佢開頭都話預左讀歷史畢業冇人肯請 仲要係樹大
不過想為個學士學位加上有興趣所以決定讀
但係最後就變成上面我講咁 佢應該都冇打算轉行 因為佢份怕改變個種 所以個學位有冇用
大學畢業就督察4萬起跳喎
你覺得值唔值

短期條數實揹債
長遠實補得番
可惜依個世界唔係個個用錢恆量自己嫁嘛。
自我價值可以取決於唔同方面,學識,人工,愛情,事業,家人等等。

你條數就係人都識計,但事實就大把人想學歷人工同時高,冇問題呀

無啊
咁係你啲同學問題啦
揸degree 仲考散仔
今時今日督察已經易考

識幾個樹中都考到
講真果句 樹中個名唔係叫好 但唔係叫差 世上好多人將現時既得失成敗都歸咎於自己所讀既院校 但諗深一層自己有無係大學果2年或4年積極咁參加唔同活動 exchange呀 參加學校tour咁呀 做下intern咁 等個cv靚d 令自己有進步先 定係想求其拎到degree就算?如果係後者 即使你拎住ugc 乞食科 都後悔啦 因為都學唔到任何生活工作上用到既野

之所以揀八大勝在佢有政府資助 參加d乜都有津貼 所以好多人都對佢趨之若鶩 樹中呢d雖然資源少好多 名額又難爭d 但你有心參加d活動 增值下自己 點都會有人賞識既

最後講句 心態決定境界 即使入左樹中 只要肯把握機會增值自己 認清自己目標係邊 好過d混混噩噩 無目標既 ugc 院校grad既學生啦 你話係唔係先?
你咪ON9 喇
有幾多人做到督察啊
用返general case 去計喇
同埋樹仁想做督察
ive 專科屌打
講真㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞