樹仁係咪真係讀唔過

411 回覆
35 Like 251 Dislike
樓主唔介意可以留個tg
始終讀咗幾年可以詳盡啲咁答
利申 垃圾Asso 上樹仁
聽講你地口中似中學課室果橦裝修緊
D水泡科 新開d科 收生真係低 自己上jupas睇下咩係新科啦 唔多講啦
唔洗理,照send email 求情,原因話返工有事咩都好,佢會約第二日

利申 試過
試下教院啦 爬返之前既文啦
讀歷史邊間都乞食
我覺得分別不大
圍爐好心就入Tree U個post慢慢取暖啦
係要迫人講d殘酷既真相
讀歷史邊間都乞食
我覺得分別不大

樹仁歷史唔好講乞唔乞食
根本入邊啲教授都有晒立場 唔識教
讀完四年等於冇讀 連基本知識都吸收唔到
其實都知自己冇料仲有書讀冇乜要求架啦
上黎問都係想俾人咁鬧醒
再俾啲動力自己
其他科都好啲,歷史系真係屎
見親歷史系啲人無一個正常

利申:樹大
三大歷史系都要乞食 更何況樹仁
利申:三大歷史系
入樹仁悔終生
歷史系更加唔使諗,讀下topup都冇咁嬲

利申: asso入樹仁
Bu cie sf degree 都不失為好既選擇 試下網上報
樓主唔好灰心...條條大路通羅馬
最緊要知道自己長處同興趣係邊
如果唔係就算讀到好學校但自己唔鐘意都好難頂
揾到自己興趣一來事半功倍二來人都正面d
樓主加油💪🏻💪🏻
就算樹仁個名真係唔係幾好
但其實好多野都係靠自己搵機會丶靠自己比人地睇到你有能力
無錯可能一開始人地會睇低你,笑你係樹仁
但如果你有能力show到比人睇,人地都會改觀
但前題係你要自動自覺搵多d機會
intern做好d,多d搵下有咩工可以畢業之後做

我家姐都係樹仁,雖然佢讀新傳,係樹仁比較出名嘅科
佢讀緊書個陣都搵好多intern同校外交流團丶參加呢樣個樣
到宜家已經入左大公司做
佢親口同我講「其實我身邊d同事都係8大,大家做ge野無分別,都係同一個職位,大家都有同樣ge能力,但就因為係樹仁所以一開始比人睇小,所以你要努力讀書呀」
如果暫時得樹仁可以選擇
不如好似之前個幾位巴打咁講
去左先啦,至少你有一個degree係手
你老母你對唔對得住你老豆老母呀,一年比咁撚多錢去讀私家u, 你走堂爛grade都仲咁自豪,打撚晒飛機咁真係睇唔過眼。

已經係treeu嫁啦,仲唔努力d讀書過3, 八大ugc grad都難揾工,你仲要treeu唔過3, 真係不知所謂
而家唔係叫你揀樹中定八大喎
叫你揀樹中定asso

唔明有咩好猶豫 揸個degree
你tran u又好 hea讀又好
點都好過asso啦
你讀黎為咩先?
如果純粹想揾份好工既話就算喇
樹大grad 定asso grad 定係中六grad 分別唔大
早d出黎做野儲經驗好過喇

如果你係鍾意歷史既咪去讀囉

利申:ASSO 上三大水泡
後悔讀ASSO/大學
計埋早考完試既話都差唔多有三個星期既
同埋今年起考試改左12月考
考完先放
咩呀佢話得樹仁offer呀嘛,咁我咪鼓勵下佢囉
我打個段野又唔係同樹仁同8大做比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞