[罪大滔天]Sony Xperia 集中討論區 (19)

1001 回覆
16 Like 6 Dislike

Xz2p iso 6400

Xz2 iso 5000

Xperia XZ Premium ISO 12800

Xperia XZ2 Premium ISO 20000
iso仲未去到盡
xzp2 iso去到 51200
啲人最鐘意放大聞相睇下會唔會一粒粒
如果低iso都照舊係咁係咪等收皮
日拍同 XZ2 一樣
對住玩開相機既人, 呢堆相唔洗放大都睇到有 noise

呢個noise level, 放下ig都用得下既
如果真係影相就用返相機算

呢部唔係有無限高畫質咩? 定已經用左
FF單反開埋 NR 先可以用到 ISO 6400,上到去 ISO20000 咩機都係多 noise ,疊相 de-noise 都係幫補下

Btw, 成日用咁高 iso CMOS會折壽
佢粒黑白cmos就係預你高iso用
理論上xz2p日拍都會好xz2
這因為係第一部雙鏡同時運作機
強國個d算鳩數喇
8.0之前有
睇個樣香港發佈完幾日後就上市
睇返xzp個外型好j過xz2多多聲
xz2係咪膠殼?
要早過日本出

我都係睇下xz3咩樣先

金屬邊加正反面大猩猩5
台灣xz2p賣25000
竟然唔過7k hkd
冇野了睇錯

Xz2p iso2500 f1.8 1/8s

P20 pro is3200 f1.8 5s
低光拍攝暫時冇乜對手,比較期待xz2p既日拍同hdr效果,會唔會比xz2更出色
塊面啲noise...
啲用家最緊要睇唔到noise
理得你整點抹
一係抹到油畫
一係抹到美圖 mode

抹 noise = 抹 details = 油畫 => 推 sharpening => 異形相
咁點解大部份人會覺得iphone, samsung甚至huawei影啲相靚
我就唔識喇
Pixel
咁點解大部份人會覺得iphone, samsung甚至huawei影啲相靚
我就唔識喇
iPhone 自動 PS
Samsung 玩疊相 + 縮細張相
Huawei 拎住個 3鏡 同 Leica 死 sale 爛 sale

Sony 用左整相機方向整,留 details 多過 抹 noise,所以咪咁 lo

的確好多人唔 like noise,不過因為抹 noise 而失去大量 details 我自己就接受唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞