[油頭撚]香港Barber Shop整合

799 回覆
22 Like 3 Dislike
按頭骨:
睇師傅,有另一間係土瓜灣我未試,$40剪一次,有次我去consult佢,佢摸左我個頭勁耐,話會點就住我個頭剪,超好人

邊度有得睇髮型個term:
唔明你問咩

成日見到d油頭style個名好複雜,例如你岩岩講個個handsome factory ball, 都完都按唔到字面推敲究竟係咩look, 有咩網有對呢d term既解說?

我真係好想笑柒你
Handsome factory ball係果間舖頭黎(好似係)

瘋狂自膠兩打

我真係好想笑柒你
Handsome factory ball係果間舖頭黎(好似係)

Handsome factory係間野ball係barber

笑到仆街

笑到仆街

Gary 你點同師傅講點剪?
係咪照講skin fade定比相佢睇?

我通常任佢地話事
點同師傅講點剪
剪個油頭丫唔該?
咁樣?
按頭骨:
睇師傅,有另一間係土瓜灣我未試,$40剪一次,有次我去consult佢,佢摸左我個頭勁耐,話會點就住我個頭剪,超好人

邊度有得睇髮型個term:
唔明你問咩

成日見到d油頭style個名好複雜,例如你岩岩講個個handsome factory ball, 都完都按唔到字面推敲究竟係咩look, 有咩網有對呢d term既解說?

係我打得唔清唔楚
Handsome factory 係一間barbershop, 係銅鑼灣;而ball係其中一個barber個名;

Side part係個髮型名,可以參考下圖:

而0.5 fade, 係指兩邊/後面你想要有幾青,0.5都算好青了,當然仲有更青:

邊間?
聽日去試華麗理髮公司全套

等你出報告

報告

背景:上次剪handsome factory ball, 0.5 fade sidepart (4/12/2016)

剪髮->剃鬚->洗頭->吹乾
原價:$80,歲晚+$35=$115

環境唔錯,有舊味,但不至於話好唔衛生;
老師傅幫我剪,目測>70歲

剪髮:剪頭髮黎講,兩邊/後面剃得好好,好啱心水;剪就比較正常,都係跟番個型剪短/簿。

剃鬚:剃鬚黎講我就覺得效果麻麻,舒服係好舒服,但有剃漏同損;但公道講,我好多鬚,下巴至頸位都密,三尖八角咁係好難剃。

洗頭:有別於salon, 成個人係向前咁係個洗手盆度洗;師傅用指甲r頭,我個人唔特別覺得舒服,但亦唔會話好唔舒服,no comment。

吹頭:最精彩部分,佢地唔會用pomade, 見佢落左少許凡士林落我頭度,之後靠熱吹整個造型出黎;途中雖然有幾下太近燙到,但都唔係好大件事。吹出黎個效果比用pomade gel唔同,感覺頭髮冇黏著,會比較自然似冇落野。

我相信聽日出門前我用番江獸gel番感覺會似番以前。另外,師傅冇幫我剃條界出黎;有試過剃界的巴打都知,靚一個星期,之後就會瀨野...

總結,我個人係好開心可以試到老舖、老師傅手勢;但亦唔好ff去上海舖剪就會變到朝偉咁,始終你的樣子如何;但你要既,佢都俾到你,唔一定要去barber shop,係差在你car唔carry到;以$80黎講,超值啦。

點解我睇fb呢間野既相 入面價錢係$380既

等你出報告

報告

背景:上次剪handsome factory ball, 0.5 fade sidepart (4/12/2016)

剪髮->剃鬚->洗頭->吹乾
原價:$80,歲晚+$35=$115

環境唔錯,有舊味,但不至於話好唔衛生;
老師傅幫我剪,目測>70歲

剪髮:剪頭髮黎講,兩邊/後面剃得好好,好啱心水;剪就比較正常,都係跟番個型剪短/簿。

剃鬚:剃鬚黎講我就覺得效果麻麻,舒服係好舒服,但有剃漏同損;但公道講,我好多鬚,下巴至頸位都密,三尖八角咁係好難剃。

洗頭:有別於salon, 成個人係向前咁係個洗手盆度洗;師傅用指甲r頭,我個人唔特別覺得舒服,但亦唔會話好唔舒服,no comment。

吹頭:最精彩部分,佢地唔會用pomade, 見佢落左少許凡士林落我頭度,之後靠熱吹整個造型出黎;途中雖然有幾下太近燙到,但都唔係好大件事。吹出黎個效果比用pomade gel唔同,感覺頭髮冇黏著,會比較自然似冇落野。

我相信聽日出門前我用番江獸gel番感覺會似番以前。另外,師傅冇幫我剃條界出黎;有試過剃界的巴打都知,靚一個星期,之後就會瀨野...

總結,我個人係好開心可以試到老舖、老師傅手勢;但亦唔好ff去上海舖剪就會變到朝偉咁,始終你的樣子如何;但你要既,佢都俾到你,唔一定要去barber shop,係差在你car唔carry到;以$80黎講,超值啦。

有爬文先明
今次佢係去左試華麗理髮公司

上次handsome factory ball
點解我睇fb呢間野既相 入面價錢係$380既[/quote]

係我講得唔清楚

今次報告(2017/01/15)係去試華麗理髮公司;
背景一part係補充我上次(2016/12)剪頭髮詳情,等大家有個概念。

Btw, handsome factory 都加左價啦,full set $500 up, 上次我去左一次都仲肉赤緊

另外,有拖冇欠,先補尋日靠師傅吹出黎的side part 相

北角僑冠幾好

係我講得唔清楚

背景一part係補充我上次(2016/12)剪頭髮詳情,等大家有個概念。

Btw, handsome factory 都加左價啦,full set $500 up, 上次我去左一次都仲肉赤緊

另外,有拖冇欠,先補尋日靠師傅吹出黎的side part 相

[/quote]
講真,一般般咋喎

係我講得唔清楚

[/quote]

講真,一般般咋喎
北角僑冠幾好

下次試

係我講得唔清楚

講真,一般般咋喎[/quote]

都幾柒下.....

係我講得唔清楚

講真,一般般咋喎

都幾柒下.....[/quote]
無咁誇張,但唔值依個價
btw,有無人係鍾意剪啲球星頭?有咩心得?

一開始拎住Can子張相上去叫個師傅剪
出黎感覺自我良好

Ps 唔是barber shop
前幾日試左thug 都格調幾舒服 個頭剪得幾企理 師傅又friendly
Fendi本來想試,但係眼見佢玩做爛市唔係太想幫襯 個手法好損人不利己

點損人不利己法, 同埋thug 幾錢

Thug好似暫時都係200蚊
無呀,以本傷人囉 你唔覺佢一登陸個下做爛左個市咩

做爛市即係幾銀

點損人不利己法, 同埋thug 幾錢

做爛市即係幾銀

Fendi好似貴啲

做爛市即係幾銀

Fendi好似貴啲

係囉 fendi 貴過thug 喎

做爛市即係幾銀

Fendi好似貴啲

佢一開舖果陣$150全套 做到29/12
當promo

Fendi好似貴啲

佢一開舖果陣$150全套 做到29/12
當promo

我知好多師兄都係因為咁先試barbershop、黑面膜、剃鬚呢啲野
我想問呢頭髮隔離剷fade係咪一定去barber shop好啲?但係去到barber唔剪油頭好似好怪但自問唔襯油頭但覺得fade嗰效果好好睇

一開始拎住Can子張相上去叫個師傅剪
出黎感覺自我良好

Ps 唔是barber shop

死左圖 邊個can子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞