[惡濕居下] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (14)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
既然你做咗啲資料搜集,就不妨去你鍾意/商譽好嘅舖頭,睇真啲實物,甚至試上身,睇下效果如何。始終人地著得好睇未必代表嗰種style / proportion 適合你。
仲有你第一套suit造flannel?我勸你考慮清楚。除非你預咗自己冬天先會著suit,而且著嘅頻率好低啦
日本仔那些?
你千祈咪係香港著,比人笑到你面黃。
呢度好多巴打都會笑埋一份
請問造個時係咪講唔要頭兩粒鈕?
印度佬linen 姐係自己cmt 定鋪頭布料?
呢種衫RTW叫咩名?邊間比較出名
係咪講唔要頭兩粒鈕?
唔係
你比幅相佢睇咪得囉
印度佬linen 應該係鋪頭布料唔係cmt
塊領係咁樣一塊過:
咪即係one piece collar囉
有圖好解釋
之前買左對alden suede loafer 不過唔著襪有個車位都幾刮腳,唔知係咪買細左 有咩方法冇咁刮腳
我有對皮loafer 都係一樣情況 損係外側腳眼下少少個個位
我都想知點做先唔會再整損
想問下嚟緊要出trip三個月 有冇咩恤衫布料洗完相對冇咁皺 因為只可以拎到一個手提式掛熨出國 唔係好夠力燙直d恤衫 筆直大約1000內一件都ok
你著左幾耐?係unlined?
著左幾個月啦 berwick ja ma
腳眼低唯有係整軟皮佢
我對break in左幾個月都係咁
唯有著襪
想買對double monk
但見carmina已經賣到$3500,A記500USD
讓對Tobacco Suede Double Monk過你
睇緊Leather Shoe
依加二千零蚊好似得返Meermin Berwick Yanko Carlos Santos
兩千幾真係無選擇了,加曬價
想問下有條西褲著左4年條拉鍊會有時自動鬆左落黎(約1份4) , 想問下有無得就咁換拉鍊 ?

另外,我想問下 PURE CASHMERE 的布可否浸水先攞去鋪頭做, 浸左會否無咁保暖?

謝謝
喵哥請教下點樣可以整軟佢
可以呀,我試過搵番造衫果間鋪整

第二題就要搵其他清答你喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞