[惡濕居下] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (14)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想搵恤衫
其實係咪舊post最平嗰2-3個price range都係大約300蚊件?
一年去一次Foster & Sons,作為Cheap精梗係睇Bespoke Sample,或者無人認領Bespoke Shoes

上次去得一堆原來話擺左係倉好多好多年的大碼鞋,今次有UK5.5 - 6.5

Lazyman同Punched CapToe Oxford都非常Foster & Sons,但返工著拖鞋背心都得,又點樣著Cap Toe?Lazyman 1000£, Cap Toe連Tree 1850£,岩碼岩用真心超抵,下有原因:

順路去埋Cleverley問下點處理自己對太窄既鞋,佢地竟然建議幫手加長Heel Stiffener同撐大Ball Width,再問埋Bespoke價,3100£起真係唔貴,對比Foster岩岩加價,連Lasted Tree 5000起跳⋯

Cleverley

Anthony Cleverley Range
G&G Online Store今日半價!半價!
點解見唔到咖?
之前有subscribe newsletter 先有
可以share link嗎?雪地裸求
I miss uk
都係好貴
又有嘢請教

suitsupply d 皮鞋都係 blake + bon-welt 兼唔見有 mid-sole, 咁仲可唔可以 resole?
可以嘅,不過造得靚唔靚係另一回事

想問條chino 有粒黑點 應該係墨
應該點清理整走佢 ?
但你只可以當買左對手做鞋
因為個fit就算岩size
距離bespoke既good fit都有段距離
Rich
無買呀
對Cap Toe係日本人留低,著落左邊係接近Perfect,係右邊真係大半碼

於是走左
加長heel stiffer有乜用?
我腳踭無肉同太瘦,加埋企起身時Arch會輕微塌倒,加長會抓得實左,同好點Arch Support
其實我所有bespoke鞋stiffener 都加長到鞋腰
AC佢肯咁整,係收錢都唔緊要

George Glasgow Sr好鬼風趣,係咁話「啦我交曬畀個仔咩都唔知啦⋯你都有兩對AC,儲多對整Bespoke算啦」
牛巴個到而家整套suit average 幾錢落樓?
做唔做Gurkha pants?
上面你ig問下
夏天想買套新西裝返工著
但瘦削身型去suit supply 買黎改會唔會好怪
手長,膊橫,身薄
想請教下acorn 的quality 怎樣。我見好似幾抵。
我覺得麻麻
係R記用二千蚊買左對J. Fitz Patrick
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞