[惡濕居下] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (14)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Lambs by definition 係一歲以下的sheep, 所以本來lambswool應該係幼嫩D的,但用在呢D粗料上其實無乜大分別。

Pure new wool通常跟woolmark, 他們有一系列的規定,但係大廠西裝料大部分都高過woolmark的要求,所以可以不理
香港冬天得一兩個月著到tweed 褲都係做返其他料算?
補充一句,普遍黎講,lambswool 係粗糙過merino wool
睇個人其實,tweed都並非一定係極重、極熱,好似上面提到既moontweed就有好多偏薄身同軟身既Urban tweed,Drapers、H&S同VBC亦有唔少類似既野,雖然不是原汁原味咁重,但係個樣同pattern都八九成似,而且因爲比較薄,一年入面普半年係不成問題的。

當然如果你要玩原汁原味重身tweed,例如Molloy & Son 600幾gram果d,香港就真係一年最多著到一兩個月。
對消費者來講,Pure new wool係用來話俾佢知原材料係乜啫,無特別意思。

Woolmark某程度上只係行業內一個標準,消費者可以用來參考,不過其實都唔代表啲乜;就算係大廠出品,都一樣有人可以著到啲布pilling。

反正只要係非worsted嘅tweed,都好大機會粗過fresco。至於其他lambswool、shetland諸如此類的資料,我認為對一般消費者嘅主要作用係俾佢地喺網購時,憑經驗想像塊布的特性,始終唔係所有人都會成疊samples訂返來慢慢揀,多少少description唔係一件壞事。
成套tweed連褲我自己覺得幾難著,唔舒服就一定啦,同埋在香港著係幾怪的,因為我又唔會去打獵,香港釣魚著成咁,人哋以為你傻咗,入馬場都甚勉強。
Urban tweed可能好少少,但都唔易襯。
我令願襯corduroy or moleskin
咁當然啦,長期喺香港生活又造tweed suit,多數都係為咗滿足收集癖
就算做左一套都多數折開著
我都有一套tweed suit,條褲真係
吉肉吉到高潮
麻甩果然係鍾意被拮的
TM LEWIN
係唔係岩岩做完DISCOUNT...

轉新工要日日著SHIRT..
G2000 又冇唔岩

本身有2套BROWN TAILOR 見工/客用
但日日著又唔捨得....

除左TM LEWIN 仲有咩推介下
差唔多嘅,仲有ctshirts
尋日去TM Lewin都係照4 for 120£
我miss 左佢年尾超平個次...
牛肉飯巴打 新post件 shirt係咪自己鋪整 ?
我鋪都唔接shirt
衫就係要著 就算turnbull & asser 都係衫姐
你係邊間整
我都明
不過返工又唔洗著jacket... 我老細都未著
tailor made shirt & trouser
3shirt 2trouser 2000 其實O唔OK...
定多數shirt &trouser 既combination 係點?

本身瘦底 好難買size
早2日去G2000
個sales 串撚到hihi
sales 我買件2499 jacket + trouse
件jacket 個袖已經唔岩 仲串到hihi 噤話有我碼
3 shirt 2 trouser 2000?
咁平佢賺唔賺到ga..
有時真係睇價錢已經知咩質素
我想知tailor made 3s2t 大約幾$ 叫中價lv 姐

之前見客 brown tailor 我係比中價高少少

但粗著想搵平dd
褲我平時800$ 一條
衫就340$ 左右
已經係荃灣個d 老店價用cheap 布整ga la

db bt 個d 好似1800$條褲 600$ 件衫
中等價哩係我心目中

其實除左g2000 你可以望下jcrew suit supply 個d
suit supply 一件shirt 成K
不過我買uniqlo 都唔會買g2000
條友串到呢
其實搵番高登同連登d 舊post
好多都係300零蚊可以整一件衫ga la
去舊post 置頂d 舖都ok 既
我都係噤先搵到bt
不過個時冇問開 shirt 幾$
Jcrew都唔平
認真想知有無人試過尖東貴族 既suit
平平地粗著的話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞