[惡濕居下] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (14)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
未搬前TM 1000起跳,聽聞搬後會加價
佢普通布都680 起,tm 原來加唔多

btw 今日去左x鷹食omakase 期待成果中
Omakase咁頂瘾?
貴過啱啱開舖嗰時咁多嘅,百物騰貴
佢揀咗咩料俾你?
sor我short左 係我自己買料上去 款佢定
千五蚊budget想買對靚啲既皮鞋番intern
大家有咩推薦
造褲既話係咪冇乜所謂?本身著開fresco
你買咗乜料?

希望唔好好似王伯的飛甩老土啦!
你Lamswool應該係指 Moon 嘅 Tweed 嘛?

造褲嘅話無乜所謂啦,茄士咩都有人用嚟造褲。Moon Tweed又唔係貴,係造出嚟個感覺會 hea 過 fresco 啫。
究竟個 page 邊個開?
有冇人去過日本ring jacket?留得5-7日係咪如果要改唔會改到。
我都想知
係咪曲線

係掛
麗晶普通linen + cotton , 打算做件睇下有咩需要改再買好d 既料做

話時話我兩三年前讀大學個時都幫襯過pang heart的飛甩老土
Mix?
曲到直啦
twill 佢有兩種 merino lambswool同shetland new wool揀 shetland好似會襟啲 但唔知會唔會好吉
你講嗰兩種都係tweed嚟。

你搵布辦嚟睇下實物「會唔會太鬆散、唔適合造褲」,同埋「會唔會太吉身」,再考慮自己鍾意邊種好過啦。襟唔襟著反而係次要,除非你長期生活喺寒冷地區,又諗住日日著住佢去做運動、打獵、踩單車啫....
買過件 odd jacket 同條褲, 係改唔切,不過佢地可以寄俾你
倫敦上星期30度,呢星期10-15,著Tweed都覺熱,香港更加係⋯
啱啱先睇到係tweed 香港著真係搞唔掂⋯
我冬天成日都著Tweed, 不過褲就免了。
襟唔襟著?你擔心十年後肥咗唔啱著先啦
Tweed基本上都係粗料,只要係真wool就可以,不用理甚麼pure new wool等,無乜大意思
Pure new wool即係真wool啦,咁其他咩lambswool、thornproof、cheviot、shetland等等都會有啲分別嘅,雖然大家都係粗料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞