[惡濕居下] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (14)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我都比較喜歡Alumo, 但小熊哥唔返後好難買,又貴
呢D貴料搵個好D手工的師傅啦!
係呀 講真返工成日著只要個cut正正常常就ok. 咁就可以搞d好d的料去做。
表示英國屋企無熨斗,尤幸幾件帶去都無太縐,一件普通新疆棉,一件TM Oxford,一件Alumo,一件Canclini Flannel
我平時係鋪頭做所以如果用d貴料就貴上加貴
有呀 即刻訂左條下星期有得拎
如果CUTTING 自己覺得ok 下次應該會造西褲
始終chino 要 weekend 先著到 布就唔知邊到買了同埋唔知要買幾多
熟d 先再搞
換轉係我呢啲cheap友,造條cotton chino應該會用brisbane moss呢類價位就算,除非係造suit
下次一齊買嘛,話唔定我遲啲會訂

我自己暫時比較鍾意嘅係Atelier Romentino 170/2嗰個系列,不過都幾貴。Solbiati嘅linen都幾好,不過經代理買又係天價,AC好似賣四千幾一件
你地訂alumo 我可以join 嗎? 我見過Romentino 的170/2 eur70 1m 不知貴不貴但款不啱我囗味
我買嗰陣預埋你就無所謂嘅,不過可能你要等到年底我先會買啫,我仲有幾塊G&R同SIC Tess未造

嗰陣我買AR 170/2就 1.7m HKD600 左右,有啲貴不過我覺得都算值嘅。聽講呢個collection最近變咗 180/2 同埋質素再好少少,喺香港應該攞到samples睇。
有沒有貼士去哪裡好?我可以自己去找的
濕晒會唔會up到臭?同影響啲皮?變色?
你都算係cheap友,咁呢D叫乜?
Brisbane Moss我都想買一碌番來慢慢剪
170/2 咁幼細的料唔多啱我,我要120/2就夠有突,oxford 80/2都已經夠。
我粗人120夠鳥
Ne 170/2 + 90gsm,都唔算極之幼細啫,而且我買嗰陣都唔係貴tm silverline好多。

我夠多數都係著120/2,或者oxford 80/2啦
想跟單都無咩用,我粗人成年著麻都得
有多件白色 你要唔要?
都好喎整多件短袖
長喇 有多啊
以上講緊既恤衫布大家多數會去邊買
布行/印度佬? 想慢慢睇慢慢揀
想問下印度佬係邊
比d提示我自己搵都ok
TST囉
布行係搵食地方,係唔歡迎慢慢睇,慢慢揀,想慢慢睇慢慢揀,請去洋服店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞