[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 軍褸 • Country Style (5)

1001 回覆
15 Like 7 Dislike
桃太郎兒島店條限定幾正
印象中係天然藍染
唔好抱太大幻想去睇
其實都係果堆野黎
係japan blue間日式建築有d特別
有時間可以去埋倉敷睇林源十郎商店
不過d衫就現代款
其實條街d鋪唔係太多野賣
可以睇埋以下

1)iron heart:
http://www.ironheart.jp/IH-WP/ors/iron-heart-the-works-kojima/

2)Betty Smith Jeans Museum (不過由jeans street行過去要20分鐘左右)
https://www.okayama-japan.jp/en/spot/908
條街開頭都有幾間鋪有d野賣下
之後中間其實好廢
去到後段有返桃太郎就正常d
iron heart我有條25oz係屋企太撚硬著唔到封印咗
個人好like硬既野
如果去jeans street去埋都ok, 佢東京同大阪間專門店好似不太就腳
嘩,25oz 係點架呢? 未試過
硬到扣唔到鈕 浸過幾個鐘水都扣唔埋
Warehouse都出左條p44
係咪夾埋㗎, 一齊出
呢排成日幾間廠出埋同一款/差不多既野
Daychild買,可遇不可求
開始感受到香港人接受程度有幾低
著件vest戴頂帽著埋對boots咁樣襯都俾人問做乜扮牛仔
香港人係咁架啦,唔洗理。
我反而寧願係咁 當成條街個個都咁著既話,就証明古著又變左公廁
又啱喎
唔貴,都唔夠balenciga, off white 貴。
呢排睇啱luddite新返嗰啲hunting vest
古着係二手咁解姐
tee, hoodie, sweater呢啲平到咩咁
你應該係講緊vintage

不過一般人唔會識分
你着住件40s牛褸啲人當U記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞