I can't believe he's gone (110)

1001 回覆
19 Like 7 Dislike
我一路諗多左咁覺得掃地仔係Rian想拎黎鋪新新三部曲

佢得罪晒一部分fans喇

食神普及化

但之前唔係話佢會搞第十集咩?

New trilogy唔知係咪叫10 11 12
次次見親有人講reylo我就諗起呢張圖

我睇完第一個感覺都係問 係咪鋪之後主角
btw 我一路睇一路覺得個細路好似ben affleck

食神普及化

我睇完第一個感覺都係問 係咪鋪之後主角
btw 我一路睇一路覺得個細路好似ben affleck

可以揾Ben 做,反正佢都唔洗再拍Batman囉
btw 出面個post又有狗撚
老人k又出埋啲濕鳩賤招扮無辜拉攏平民巴打

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確
即使佢質疑jedi做法 但佢從來冇諗過入dark side
最難令人接受係佢選擇shut out the force做廢老啫

掃地仔咪就係想講原力普及化同resistance仲有hope囉
但我地就係一路屌佢可以有更精簡方法去表達呢樣嘢
而唔係特登開條九唔搭八賭場支線仲要玩飛馬

Luke 一向太Positive,好難會覺得佢會成為廢老。
因為每一個教佢嘅Master e.g Obi/Yoda 都係詼諧大師
明明Poe 都好明顯係Force Sensitive,如果原力普及化係由Poe 做,主角群嘅吸引力又會加強咗

俾你估到仲點做撚觀眾大師
一陣又俾人屌主角威能架喇

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確
最難令人接受係佢選擇shut out the force做廢老啫

掃地仔咪就係想講原力普及化同resistance仲有hope囉

因為每一個教佢嘅Master e.g Obi/Yoda 都係詼諧大師
明明Poe 都好明顯係Force Sensitive,如果原力普及化係由Poe 做,主角群嘅吸引力又會加強咗

講主角威能 Rey 真係一個好例子,威到連Darkside 都吸引唔到佢

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

講主角威能 Rey 真係一個好例子,威到連Darkside 都吸引唔到佢

仲要未受訓練打低ben

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

仲要未受訓練打低ben

I'm fine with the concept of Rey being a nobody, but I take issue with how strong and skilled she's become in such a ridiculously short amount of time. TFA and TLJ take place within 2-3 days. Upon discovering she can use the Force, Rey is demonstrating a level of power and skill to that of a fully trained Jedi Knight. She's able to fully match Kylo Ren, who has trained for years under the most powerful light side and dark side users in the galaxy. I find her to be a very frustrating character, because in TFA, at least I could say we didn't know if she has memories locked away of being trained as a child, which could explain why she's so adept at using the Force, and could use more complicated techniques like Force Persuasion, without any education or training on such skill. But now we know she's a literal nobody with no prior training. Given the rules and precedent set in previous movies, this feels like bad writing.
The only semblance of explanation for this, is there was a mention of Rey being Kylo's counter balance to the force. Ok fine, I can dig that idea. But even then she should still undergo hardship, failure and training, before she can match Kylo. Instead the hero of this story begins her journey as already "ready". It took Luke three films before he was ready to face Vader. It took Harry 7 books before he was ready to face Voldermoort. It took Rey 1 film before she was ready to kick the main villains ass. And I get he was injured at the time, but TLJ established she's able to match him at his prime, and the only training she underwent between her fight on Starkiller base and Snoke's throne room, was meditating once and swinging her lightsaber a few times on an island.
This is why I find Rey such an unbelievably boring character. When it comes to the Force, it's like she's had a free ride. We had to watch Luke fail, train and learn across a trilogy. A trilogy which took place in universe over the span of 4 years. The Luke we saw in RotJ, was a completely different man than the Luke we saw in ANH. That's why he's such a great character. He became a badass because he went through the hardship and discipline to attain it.
If I was to put it in video game terms, if this were an RPG, Rey started off her adventure with a buff that grants her a 10,000% increase to Experience gain.

好撚中

拆穿dc狗慣用套路 人人有責

又笠晒水

又笠晒水

所以一向都話,貼返佢地以前自打嘴巴的野最實際

又笠晒水

所以一向都話,貼返佢地以前自打嘴巴的野最實際

啱啱追完109 好認同勝利巴呢段
我本身都唔中意佢寫到luke變廢老
但諗諗下其實佢一路都係忠於light side既
佢就係唔想dark side存在先會太極端動左殺機
咁既然有light就有dark
到佢死左就冇哂jedi, dark就自然會沒落
只可以佢用既方法太極端
但冇辦法啦 其實正傳佢既training都唔多
但作為last jedi佢要背負既野就太多

想感化vader因為係佢老豆
佢知入dark side係幾大鑊
但係ben係佢徒弟加姨甥 一時諗錯其實都合理
接受唔到luke咁就死咗 佢話see you around kid架
btw 係無無人講最尾掃地仔係咩一回事

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

佢接受唔到自己有一刻本能地想殺ben
只可以佢用既方法太極端

接受唔到luke咁就死咗 佢話see you around kid架

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

係啊,但問題係Jedi唔係一向唔殺無武器係手嘅人嘅咩
只可以佢用既方法太極端

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

所以話個個係佢徒弟加姨甥 雖然唔知luke同ben感情係點
但係點睇都係錫佢 始終佢係leia同han嘅仔同自己有血緣
個感覺就好似老豆講「衰仔」咁 好失望又好嬲
所以我覺得唔可以話佢黑化 點正義都好佢都係有感覺嘅人 想殺佢都係出自心痛佢
而且最後佢都無落手啦
利申:個人睇法 普通sw fans 唔係die hard fans
只可以佢用既方法太極端

屌而家先發現自己打錯字

話佢黑化其實都唔太準確

所以話個個係佢徒弟加姨甥 雖然唔知luke同ben感情係點
但係點睇都係錫佢 始終佢係leia同han嘅仔同自己有血緣
個感覺就好似老豆講「衰仔」咁 好失望又好嬲
所以我覺得唔可以話佢黑化 點正義都好佢都係有感覺嘅人 想殺佢都係出自心痛佢
而且最後佢都無落手啦
利申:個人睇法 普通sw fans 唔係die hard fans

睇TFA 我覺得Ben On99 嬲乜鳩咁中二,但睇完TLJ我就覺得Ben嬲都好正常,因為Ben 明顯係崇拜Luke先會跟佢學武,而Luke就反而想殺佢
對於Ben嚟講,佢無經歷過Civil War Era,佢根本唔會知Darkside 係咩嘢嚟究竟點解唔可以好好運用,所以佢未必察覺到Darkside 係一個問題,咁的確係道出咗Luke 教學有問題。
因為佢同Ani 嘅原因唔同,Ani 係因為想救Padme 而 Turn,而Ben 好可能只係想證明比Luke 睇佢可以Balance咁用兩邊Force,所謂fInish what you started 可能就係咁解。
而我覺得Ben 都係想Balance the force,而佢嘅方法係抹殺哂以前所有關於原力嘅一切。
嗱呢啲咪主角經歷囉,咪令到Ben 有血肉囉
雖然我都腦補

睇TFA 我覺得Ben On99 嬲乜鳩咁中二,但睇完TLJ我就覺得Ben嬲都好正常,因為Ben 明顯係崇拜Luke先會跟佢學武,而Luke就反而想殺佢
對於Ben嚟講,佢無經歷過Civil War Era,佢根本唔會知Darkside 係咩嘢嚟究竟點解唔可以好好運用,所以佢未必察覺到Darkside 係一個問題,咁的確係道出咗Luke 教學有問題。
因為佢同Ani 嘅原因唔同,Ani 係因為想救Padme 而 Turn,而Ben 好可能只係想證明比Luke 睇佢可以Balance咁用兩邊Force,所謂fInish what you started 可能就係咁解。
而我覺得Ben 都係想Balance the force,而佢嘅方法係抹殺哂以前所有關於原力嘅一切。
雖然我都腦補

我覺得ben係一路都對dark side好好奇
但全家知道dark side有幾可怕 所以佢地都會好避忌 盡量唔講
搞到阿ben仔一路唔清唔楚 當神秘既阿公係神咁拜
就好似d保守父母唔同個仔講性教育
但阻止唔到個仔對性好奇 結果搞大左人地個肚
至於ben係咪想證明俾luke睇我諗就未必
始終幾乎俾自己舅父兼老師殺死已經係一個好夠說服力既入dark side動機
再加埋有個dark side大佬話可以幫佢得到阿公既神秘力量 阿ben仔梗係諗都唔諗狗衝dark side啦
而佢入左dark side既動機/過程/之後想做既野就係佢既角色發展
由開頭諗住唔再掙扎就會好似阿公咁勁
到之後覺得冇需要再跟阿公嗰套 要行自己既路 可能就好似你咁講想balance the force
佢行既每一步都好合理同convincing
雖然成日笑佢emo 但呢一切都要歸功佢既中二人設

雖然我都腦補

我覺得ben係一路都對dark side好好奇
但全家知道dark side有幾可怕 所以佢地都會好避忌 盡量唔講
搞到阿ben仔一路唔清唔楚 當神秘既阿公係神咁拜
就好似d保守父母唔同個仔講性教育
但阻止唔到個仔對性好奇 結果搞大左人地個肚
至於ben係咪想證明俾luke睇我諗就未必
始終幾乎俾自己舅父兼老師殺死已經係一個好夠說服力既入dark side動機
再加埋有個dark side大佬話可以幫佢得到阿公既神秘力量 阿ben仔梗係諗都唔諗狗衝dark side啦
而佢入左dark side既動機/過程/之後想做既野就係佢既角色發展
由開頭諗住唔再掙扎就會好似阿公咁勁
到之後覺得冇需要再跟阿公嗰套 要行自己既路 可能就好似你咁講想balance the force
佢行既每一步都好合理同convincing
雖然成日笑佢emo 但呢一切都要歸功佢既中二人設

所以我就好唔明點解佢寫Ben 寫得明明幾好,但Rey寫到一pet屎咁
而家既星戰可以話係Jedi, Sith兩大正統門派正式滅絕,之後大家都可以自成一派,進入星戰武林百家爭鳴既時代
次次見親有人講reylo我就諗起呢張圖

話佢黑化其實都唔太準確

EMEM...其實我一直講黑化LUKE都唔係講佢入DARK SIDE

而係佢係TLJ同ORIGIN既巨大反差

姐係好似後世有人搵到耶穌曾經想殺佢D門徒咁,對耶撚個種巨大衝擊

神格化左佢LUKE做咩衰野都係黑化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞