I can't believe he's gone (110)

1001 回覆
19 Like 7 Dislike

平心而論,JL點會差得過BVS,成續比較差係因為BVS評價差令人無信心睇你JL炸,bvs好都係因為本身超人同batman出名,你用依二拍當然票房好,但入到去原來咁撚7咪下次唔睇囉

相反ironman 1唔算真係好好,但因為本身就唔係出名,己算好成績,加上之後慢慢鋪排再加同其他人出avg咪爆得勁,連帶之後ironman 3係正avg之後當然一定高到仆街啦

所以好心班狗就唔好懶咩joss又或者今次JL票房差,今次JL拍得差的原因明顯因為BVS個評價太差

咪就係我之前講嗰個食住上套個勢論
呢個趨勢喺phase2 3都幾明顯
不過dceu又未必套用到
ww係成功 但都帶唔到個勢落jl
可能真係因為bvs既三巨頭team up衰左影響口碑
啲人自然對下個team up冇信心
首輪呃人入場已經好難成功

另外 a1嗰時好多觀眾都冇睇過智1 ca1就入場
但a1就算單獨睇質素都絕對唔差
入場睇jl既人都未必睇過哂dceu前幾套
就算冇俾bvs影響 套戲質素唔掂就影響新一輪口碑
之後就更加引唔到人入場

你真係當輝神傻咩打算用cap 1同thor 1揾錢
marvel出avg時因為有依二套戲,d人唔會有種都唔知依二個咩人的感覺
因為就算無睇都知道有依二個英雄存在,唔排除有人會用碟睇返,又或者可以問下身邊有睇過的人講下佢地背景,呢度己經好大分別啦,唔通個個得閒同你睇漫畫
最緊要唔會一套戲塞太多野,搞到評價咁差
marvel phase1最多有d戲叫普通未係差
你bvs差到咁仲想JL好,JL唔好仲想之後solo好?

CA1同thor1起碼都係有普通電影既宣傳
thor1果時我記得因為有np影后果名
都叫做有谷過下
JL剩係得bvs果度個email
你要知有呢堆英雄首先要睇左bvs

DCEU 嘅問題好多都同佢嘅規劃on99而引起嘅。

第一 BVS 出得太早
雖然MOS 已經講哂大超嘅故事,但對於老爺嚟講,就無講過佢係點嚟。雖然我哋都對老爺嘅出身幾乎瞭如指掌(對於非DC狗就有賴Nolan三部曲),但係BVS前幾乎無講過DCEU入面嘅老爺係去到邊個位。如果大家熟書嘅話就知道BVS入面嘅老爺係參照漫畫 The Dark Knight Returns 造型嫁姐,但唔熟書嘅又黑會知你發生咩事啊大佬 Dick去咗邊又唔講,Jason點比Joker殺死又唔講,老爺嘅一個敵人都無蒲過頭,又點講佢經歷過幾多嘢啊?老爺點解會殺人又唔講,點解會弱智犯咁柒吓柒吓又唔講,打doomsday果陣成個on9仔工具人咁。結果?結果咪得啲DC狗睇得明囉,其他人睇到一舊雲咁,有閪用咩

第二 主角團都唔齊人就出大雜燴
先唔講果個比人遺忘咗嘅綠燈俠,水人FlashCyborg 呢啲通通都未介紹過,你要係兩個鐘入面簡介哂佢哋嘅setting 同background 出嚟你話係咪on99。再者,係人都知大超會復活嫁啦,洗閪裝神弄鬼咩,搞到成件事on99咁。劇情啊特技啊果啲講到口臭都唔洗再講,成套JL係話比大家聽我哋係特登趕工趕出嚟昆鳩你錢。

當Steve Jobs 話你知 Apple 嘅市場策略目標係果九成嘅普通市民而非果一成嘅電腦專才,iPhone都已經出到X,M記已經出到Avg4,做哂成個樣你睇你照抄都on99咁,抵你收皮啦下話。
有冇人覺得TLJ既vfx好飄忽
劏船,battle of crait好靚
yoda同最後lift rocks就跌哂watt
仲有it is salt 果度好出戲
好似為左視覺效果靚而寫咁

yoda嗰度我覺得好正
用返正傳puppet yoda
反而最後大戰就真係有d飄忽
個背景好明顯cg

第一 BVS 出得太早
雖然MOS 已經講哂大超嘅故事,但對於老爺嚟講,就無講過佢係點嚟。雖然我哋都對老爺嘅出身幾乎瞭如指掌(對於非DC狗就有賴Nolan三部曲),但係BVS前幾乎無講過DCEU入面嘅老爺係去到邊個位。如果大家熟書嘅話就知道BVS入面嘅老爺係參照漫畫 The Dark Knight 造型嫁姐,但唔熟書嘅又黑會知你發生咩事啊大佬 Dick去咗邊又唔講,Jason點比Joker殺死又唔講,老爺嘅一個敵人都無蒲過頭,又點講佢經歷過幾多嘢啊?老爺點解會殺人又唔講,點解會弱智犯咁柒吓柒吓又唔講,打doomsday果陣成個on9仔工具人咁。結果?結果咪得啲DC狗睇得明囉,其他人睇到一舊雲咁,有閪用咩

先唔講果個比人遺忘咗嘅綠燈俠,水人FlashCyborg 呢啲通通都未介紹過,你要係兩個鐘入面簡介哂佢哋嘅setting 同background 出嚟你話係咪on99。再者,係人都知大超會復活嫁啦,洗閪裝神弄鬼咩,搞到成件事on99咁。劇情啊特技啊果啲講到口臭都唔洗再講,成套JL係話比大家聽我哋係特登趕工趕出嚟昆鳩你錢。

當Steve Jobs 話你知 Apple 嘅市場策略目標係果九成嘅普通市民而非果一成嘅電腦專才,iPhone都已經出到X,M記已經出到Avg4,做哂成個樣你睇你照抄都on99咁,抵你收皮啦下話。

jl上前我都有講過大超復活問題
唔明點解要懶係神秘咁強行hype大超復活
根本佢復活係毫無懸念 又要夾硬製造神秘感
結果hype唔起 冇人覺得驚喜

又loop planning問題
其實dceu同mcu phase 1一樣用左4年去鋪套大堆頭
但mcu嗰4年係每套都目標清晰係要鋪a1
dceu就嘥鳩哂d時間 mos同bvs中間隔左3年
最on9係拍套唔關事既ss
講左好多次 你要擴展世界觀 先要確立世界觀
想像下如果marvel phase 1就拍cw 肯定仆街
根本bvs同ss留返jl後先拍都未遲
用呢兩套個位去拍其他人既solo好過

wb planning on9
加埋班on9 fanboy dc狗
搞到dc個朵臭哂 以前幾風光都冇用
咪一味攬住tdk trilogy打飛機過人世囉

極邪惡隱世拉絲紫薯
話時話
呢一兩個post係咁講sw
係咪悶親平時啲m撚手足
你地去晒邊

就黎要丟西瓜招你地返黎

fuck Marvel 呀嗱

fuck Marvel 呀嗱

點解死圖㗎
‘Bright’ Review: David Ayer Takes Netflix To ‘Suicide Squad’ Levels Of Bad

貼文字算
諗左晚,愈諗愈嬲
TLJ係成套戲可以錯既都錯鳩哂既地步
諗左晚,愈諗愈嬲

諗左晚,愈諗愈嬲

TLJ要慢慢回味先知點衰法

第一 BVS 出得太早
雖然MOS 已經講哂大超嘅故事,但對於老爺嚟講,就無講過佢係點嚟。雖然我哋都對老爺嘅出身幾乎瞭如指掌(對於非DC狗就有賴Nolan三部曲),但係BVS前幾乎無講過DCEU入面嘅老爺係去到邊個位。如果大家熟書嘅話就知道BVS入面嘅老爺係參照漫畫 The Dark Knight 造型嫁姐,但唔熟書嘅又黑會知你發生咩事啊大佬 Dick去咗邊又唔講,Jason點比Joker殺死又唔講,老爺嘅一個敵人都無蒲過頭,又點講佢經歷過幾多嘢啊?老爺點解會殺人又唔講,點解會弱智犯咁柒吓柒吓又唔講,打doomsday果陣成個on9仔工具人咁。結果?結果咪得啲DC狗睇得明囉,其他人睇到一舊雲咁,有閪用咩

jl上前我都有講過大超復活問題
唔明點解要懶係神秘咁強行hype大超復活
根本佢復活係毫無懸念 又要夾硬製造神秘感
結果hype唔起 冇人覺得驚喜

又loop planning問題
其實dceu同mcu phase 1一樣用左4年去鋪套大堆頭
但mcu嗰4年係每套都目標清晰係要鋪a1
dceu就嘥鳩哂d時間 mos同bvs中間隔左3年
最on9係拍套唔關事既ss
講左好多次 你要擴展世界觀 先要確立世界觀
想像下如果marvel phase 1就拍cw 肯定仆街
根本bvs同ss留返jl後先拍都未遲
用呢兩套個位去拍其他人既solo好過

wb planning on9
加埋班on9 fanboy dc狗
搞到dc個朵臭哂 以前幾風光都冇用
咪一味攬住tdk trilogy打飛機過人世囉

最on9係華納咁有米都要驚蝕,mos票房收晒再考慮一陣先出埋落去隔三年
一部戲二年時間應該都夠拍啦
你咪一次過拍晒三巨頭先
13年出超人,ww,依二套唔加彩蛋
14年出新batman

你睇下13年個二套收成點,唔得咪出埋batman就算,得就補拍彩蛋係batman

再拍到去JL
15年flash,suckman
16年鋼骨,bvs
咪一樣可以17年出JL,仲可以年頭加綠燈
Marvel黎緊仲有X men F4撐場
全部都係最最最出名最受歡迎既英雄
明明只係回購版權但成件事好型好hyper
DC連班元老都未撚掂
之後掛住玩貓女小丑女,我真係冇眼睇
係咪唔靠Batman WW就拍唔到英雄電影
DC連班元老都未撚掂

睇得出華納係好撚怕蝕,好唔衰得
所以點解咁快出bvs同ss,因為覺得大堆頭做賣點一定有賺,bvs出ww,咪之後先出ww,以為bvs一定有人睇,睇左的人會去睇ww

JL又係咁心態
宜家就係收得的先出下一集,超人二都無打算出

依d心態咪決定左佢的下場囉
人地marvel你估唔想一開波就出avg咩,但咁快出就算票房高都做唔到個效果啦,咁點有助以後,人地諗野係長遠架
仲有一樣野真係不得不讚marvel,人地唔會咁易放棄囉,cap1成績唔好唔通由佢,咪一樣再拍一到ca2返身,同樣thor仲慘,頭二套都悶,2直頭係最差個套,一樣唔放棄,又係成功返身,宜家三巨頭都上晒位,hulk唔係因為版權問題的話應該會仲拍
其實心態先係佢地的最大分別
DC連班元老都未撚掂

所以點解咁快出bvs同ss,因為覺得大堆頭做賣點一定有賺,bvs出ww,咪之後先出ww,以為bvs一定有人睇,睇左的人會去睇ww

JL又係咁心態

人地marvel你估唔想一開波就出avg咩,但咁快出就算票房高都做唔到個效果啦,咁點有助以後,人地諗野係長遠架
仲有一樣野真係不得不讚marvel,人地唔會咁易放棄囉,cap1成績唔好唔通由佢,咪一樣再拍一到ca2返身,同樣thor仲慘,頭二套都悶,2直頭係最差個套,一樣唔放棄,又係成功返身,宜家三巨頭都上晒位,hulk唔係因為版權問題的話應該會仲拍

講到口都臭埋

半身都係半個DC FANS

BVS個期係高登都叫支持DC

點知愈拍愈衰...SS..JL

而家真心撐唔落
DC連班元老都未撚掂

JL又係咁心態

講到口都臭埋

而家真心撐唔落

完美示範失敗,可以做教材
DC連班元老都未撚掂

JL又係咁心態

講到口都臭埋

而家真心撐唔落

話俾大家知欲速則不達,大家做野唔可以急,一定要打好個底同埋唔可以因為失敗左就咁易放棄
Renner警告快d開Hawkeye 單頭戲
BTW...BVS DLC版前期係鋪得幾好

BATMAN同大超點解咁做都合理

係最後LEX個動機同WHY DID U SAY THAT NAME出事
諗左晚,愈諗愈嬲

dark side大獲全勝

話俾大家知欲速則不達,大家做野唔可以急,一定要打好個底同埋唔可以因為失敗左就咁易放棄

marvel明白唔可以單靠紅左既一線角色撐落去
所以推一隊冇人識既騎呢蛋散gotg出黎
點知又俾佢成功左
肯冒險呢點dceu已經做唔到
仲停留喺玩b s ww階段
‘Bright’ Review: David Ayer Takes Netflix To ‘Suicide Squad’ Levels Of Bad

貼文字算

Renner警告快d開Hawkeye 單頭戲

開套鷹叔+bw就正喇
講返budapest到底咩事
諗左晚,愈諗愈嬲

dark side大獲全勝

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞